Biodiversiteit

Vier schrikkeldag met deze 14 bijzondere kikkerfeitjes

intro gif

Eens in de vier jaar delen alle mensen wereldwijd hetzelfde evenement. Nee, we hebben het niet over het WK voetbal of de Olympische Spelen. Een keer in de vier jaar hebben we een extra dag in februari: de 29e. En dat is vandaag.

In het schrikkeljaar zijn ons zonnestelsel en de Gregoriaanse kalender niet helemaal in sync met elkaar. Om een lang verhaal kort te maken: door eens in de vier jaar een extra dag toe te voegen aan de maand februari helpen we onze klokken en kalenders om gelijk te blijven lopen aan onze aardbol en haar seizoenen. Om het schrikkeljaar te vieren, -in het Engels: Leap Year, en deze extra dag te vieren zijn hier 14 feitjes over drie verschillende kikkers uit het regenwoud.

tree frog

Roodoogmakikikkers

1. Omdat kikkers een indicator zijn voor de gezondheid van het milieu heeft de Rainforest Alliance gekozen voor de roodoogmakikikker als mascotte. De aanwezigheid, of juist afwezigheid, van deze kikker in een ecosysteem geeft een indicatie over de gezondheid van het gebied.

2. Hun grote rode ogen zijn niet alleen schattig, ze vormen eigenlijk een afweermechanisme! De schokkend felle kleuren kunnen roofdieren verlammen, wat de kikker een paar extra seconden geeft om aan het gevaar te ontsnappen.

3. De ranke lichaampjes van de roodoogmakikikkers zijn normaal gesproken fel limoengroen. Afhankelijk van hun stemming kunnen ze echter veranderen van kleur. Van donkergroen tot rood-bruin.

4. Hoe schattig ze ook zijn , deze junglebewoners zijn vleeseters. De roodoogmakikikkers etenvooral insecten, maar soms zelfs andere kleinere kikkers.

5. Hun komvormige voetzolen maken hen bedreven klimmers. Ze kunnen zich makkelijk vastklampen aan bladeren en takken onder een regenwoud.

poison dart frog

Pijlgifkikkers

6. De pijlgifkikker kent in de natuur maar één natuurlijk vijand. Alleen een bepaalde soort slang, –Leimadophis epinephelus – heeft een weerstand ontwikkeld tegen het gif van deze minuscule kikkertjes. Een grotere bedreiging voor hen is echter de mens. Die vernietigt immers hun habitat.

7. Deze levendige diertjes komen voor in een breed assortiment aan kleuren, waaronder geel, koper, goud, rood, blauw, groen, zwart, of een combinatie daarvan.

8. Hun opzichtige kleuren zijn niet voor de sier, maar dienen als waarschuwing voor roofdieren. De huid van pijlgifkikker bevat een zeer sterk gif dat dieren kan verlammen of zelfs doden. Een gouden pijlgifkikker bevat bijvoorbeeld voldoende gif om tien volwassen mensen te doden.

9. Vrouwtjes leggen tussen de dertig en veertig eieren. Na het uitkomen blijven ze op haar rug te blijven totdat ze een geschikte plas water heeft gevonden voor de kleine kikkertjes om in te groeien. Deze soort bereikt zijn zijn volwassen grootte meestal binnen twee tot drie maanden.

10. Hoewel de meeste amfibieën nachtdieren zijn en in bomen leven, is de overgrote meerderheid van de pijlgifkikkers zijn geen van beide. Ze zijn vooral actief overdag -en leven op het land.

glass frog

Glaskikkers

11. Glaskikkers hebben gouden irissen, maar de huid op hun buik is doorschijnend, zodat hun kloppende hartjes en andere vitale organen zichtbaar zijn. Vandaar de naam glaskikker.

12. Bij een omvang van een kleine 5 cm lang, zijn deze kleine wezens gemakkelijk over het hoofd te zien als je op zoek bent naar ze.

13. Glaskikkers zijn te vinden in vochtige bergbossen in heel Midden- en Zuid-Amerika.

14. Een vrouwelijke glas kikker legt achttien tot dertig eieren, en haar mannelijke partner waakt over ze, houdt ze vochtig en beschermt ze tegen roofdieren.

Voor meer informatie over de Rainforest Alliance en ons werk om kwetsbare soorten en hun leefgebieden te beschermen: http://www.rainforest-alliance.org/work/impact/environmental/ecosystems

 

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s