Landbouw/Rainforest Alliance

Impacts Report 2015: Verbeteringen in natuurbehoud en welzijn boeren

SAN/Rainforest Alliance certificering kende tussen 2010 en 2014 een enorm snelle groei. Inmiddels zijn 1,2 miljoen boerderijen gecertificeerd in 42 landen. Ze verbouwen 101 verschillende gewassen.

Wat heeft al deze groei opgeleverd met oog op de doelen van het certificeringssysteem: behoud van biodiversiteit, beschermen van waterbronnen, verhogen van productiviteit en winsten van de boeren en verbeteren van de levens van boeren, hun werknemers en hun families?

family-laughing

Het eerste SAN/Rainforest Alliance Impacts Report 2015 laat aan de hand van wijdverbreid bewijs de resultaten zien van 2010 tot 2014. Ook al kun je alle gecertificeerde bedrijven niet over één kam scheren, toch laten deze resultaten de voordelen van certificering zien in een diversiteit aan gewassen, landen en boerderijen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de SAN/Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen het over het algemeen beter doen op de volgende terreinen:

Behoud van biodiversiteit:
Vergeleken met niet-gecertificeerde boerderijen hebben de gecertificeerde boerderijen:

  • Meer bomen op de boerderij, meer inheemse boomsoorten en bladerdaken boven hun gewassen (koffieboerderijen in Colombia)
  • Een grotere diversiteit aan aquatische macrofauna (koffie, Colombia)
  • Grotere aantallen trekvogels die overleven (koffie, El Salvador)
  • Verminderde ontbossing (koffie, Ethiopië)

Welzijn van boeren, werknemers en families
De werknemers op gecertificeerde boerderijen, in vergelijking met met niet-gecertificeerde boerderijen:

  • Hebben kinderen met gemiddelde onderwijsprestaties die twee jaar hoger zijn (koffie, Colombia)
  • Dragen meer persoonlijke beschermende kleding bij hun werk (koffie, Colombia)
  • Hebben betere toegang tot ziekteverlof en moederschaps- en ouderschapsverlof (thee, India)

Bescherming van natuurlijke bronnen
Gecertificeerde boerderijen hebben, in vergelijking tot hun niet-gecertificeerde collega’s:

  • Betere gezondheid van de bodem door meer gebruik van organische materialen (cacao, Ghana)
  • Oevers van waterwegen zijn meer bedekt in vegetatie die erosie tegengaat (koffie, Colombia)
  • Betere waterkwaliteit (koffie, Colombia)

Productiviteit en winstgevendheid
Vergeleken met niet-gecertificeerde boerderijen hebben gecertificeerde boerderijen:

  • Oogsten die 1,5 tot 2 keer groter zijn (cacao, Ghana en Ivoorkust; koffie, Peru en Colombia)
  • Hogere kwaliteit van het product (thee, Kenia)
  • Hogere inkomsten (cacao, Ivoorkust; koffie, Peru)

Klik hier om het gehele Impacts Report te lezen

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s