Natuurbescherming

Wat hebben Star Wars en de Rainforest Alliance gemeen?

Het was dé grote filmhit van de afgelopen weken. Maar wat heeft de Rainforest Alliance nu gemeen met de intergalactische gevechten en het leven in de ruimte in Star Wars?

star-wars

Het antwoord? Tikal in Guatemala.

Maya’s
Deze imposante ruïnes vormen de resten van wat eens een van de meest imposante en machtige steden was van de oude Maya’s. De stad werd bewoond van ongeveer 400 v.C. tot 1000 n.C. en kende haar hoogtepunt tussen 300 en 850. Tikal kreeg in 1979 de status van UNESCO World Heritage Site.

De ruïnes, gelegen in het department Petén, dienden als filmlocatie voor Star Wars Episode IV: A New Hope. Het landschap van de beroemde ruïnes en het omringende regenwoud dienden als décor voor de planet Yavin in de film.

Maya Biosfeer Reservaat
Tikal ligt in het natuurreservaat Maya Biosfeer Reservaat (MBR) dat in 1990 werd opgezet door de Guatemalteekse overheid. Het gebied is in total 2,1 miljoen hectare groot. Het MBR is verdeeld in een beschermd nationaal park, een bufferzone en zones met meervoudig gebruik. Daarin wonen zowel lokale gemeenschappen die duurzaam het bos beheren en leven van niet-houtproducten uit het woud.

Vandaag de dag werkt de Rainforest Alliance nog steeds met deze gemeenschappen in de Petén en het MBR. Gezamenlijk werken we aan de bescherming van de natuurlijke bronnen die dit gebied rijk is. Dankzij gemeenschapsbeheerde houtprojecten helpen we de bevolking op duurzame manier inkomsten verdienen en tegelijk striven naar het beschermen van het woud voor de generaties die nog komen.

Van xate– en ramón-verzamelaars, bosbeheerders tot de wilde dieren. Dankzij het Maya Biosfeer Reservaat kennen zij een beter leven.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s