Landbouw/Rainforest Alliance

5 Effecten van Rainforest Alliance training en certificering

Wat zijn de effecten van de trainingen en certificering van het duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network) en de Rainforest Alliance op biodiversiteit, natuurlijke bronnen, landbouwproductiviteit en winstgevendheid en de levens van boeren, arbeiders en hun families?

Die vraag wordt beantwoord in het nieuwe Impacts Rapport dat net is uitgekomen. Om deze vraag te beantwoorden hebben bijna twee dozijn wetenschappelijke onderzoeken naast elkaar gelegd, hebben we data samengevoegd uit de SAN-certificering database en hebben we nieuwe analyses gedaan van audit rapportages van 219 boerderijen en coöperaties wereldwijd.

impacts
Het rapport begint met een wereldwijde momentopname van de omvang en de geografische spreiding van gecertificeerde bedrijven en richt zich op de resultaten van onze meest wijdverspreide gecertificeerde gewassen – koffie, cacao, thee en bananen. Daarna volgt een diepgaande analyse van de resultaten met betrekking tot levensonderhoud, water, biodiversiteit en klimaatverandering.

Hier zijn 5 conclusies uit het rapport over de effecten van onze training en certificering:

1. Gecertificeerde boerderijen passen meer duurzame landbouwmethoden toe dan niet-gecertificeerde boerderijen.
Bij de productie van verschillende gewassen is duidelijk geworden uit het onderzoek dat gecertificeerde boerderijen vaker duurzame landbouwmethoden toepassen dan niet-gecertificeerde boerderijen.

2. Certificering komt ten goede van kleinschalige producenten- maar niet altijd op manieren die ze verwachten.
De resultaten in dit rapport zaaien twijfel over het gangbare beeld dat zonder prijspremies om de kosten van certificering te compenseren boeren geen interesse zouden hebben om mee te doen. Dit komt omdat kleine boeren, die de duurzame landbouwpraktijken volgens de SAN-standaard toepassen, hun productiviteit en winstgevendheid in de meeste gevallen zien stijgen, zo blijkt uit evaluaties. Deze winsten, samen met andere voordelen, zoals betere toegang tot scholing en een betere kwaliteit van het milieu en betere gezondheid, worden aangehaald door de boeren als belangrijkste redenen om gecertificeerd te blijven.

coffee-worker

 3. Gecertificeerde boerderijen dragen bij aan de bescherming van lokale waterbronnen.
Zeker zeven onderzoeken hebben de positieve effecten aangetoond van SAN/Rainforest Alliance certificering op de bescherming van waterkwaliteit op en rond gecertificeerde boerderijen. Deze resultaten waren vooral te zien op het gebied van verbeterd tegengaan van erosie, vermindering van gebruik van landbouwchemicalien en betere behandeling van afvalwater.

waterways

4. Certificering draagt bij aan gezondere, natuurlijke ecosystemen, niet alleen op de boerderijen maar ook in het omringende landschap.
Meerdere studies hebben een toename in bossen en bescherming van wilde dieren gezien op gecertificeerde boerderijen in vergelijking met niet-gecertificeerde boerderijen. Daarnaast dragen schaduwbomen, natuurlijke stukken bos en corridors bij aan de bescherming van ecosystemen in een breder landschap. Dat blijkt uit onderzoeken in Brazilië, Colombia en Ethiopië.

ecosystems

5. Als boerderijen gecertificeerd blijven voor twee of meer jaar worden hun duurzame landbouwmethoden alleen maar beter
Tijdreeksen gegevens uit audit rapportages geven aan dat van 2011 tot 2014 een groot deel van de eerste non-conformiteiten aan de SAN Standard door de boeren werden opgelost door de invoering van meer duurzame praktijken. In deze periode nam het algemene niveau van de naleving van de SAN-criteria dan ook aanzienlijk toe:

  • van 90 procent naar 94 procent voor bananen in Midden-Amerika
  • van 83 procent naar 88 procent voor koffie in Midden-Amerika
  • van 85 procent naar 88 procent voor cacao in West-Afrika
  • van 87 procent naar 93 procent voor thee in Oost-Afrika

Deze resultaten suggereren dat wanneer producenten langer in het systeem blijven, ze in staat zijn om veel zwakke punten op te lossen en voortdurend hun prestaties te verbeteren.

We nodigen je uit om zelf het hele Impacts Rapport te lezen en je verder te verdiepen in de effecten van onze trainingen en certificering.

san-impacts

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s