Consumenten

5 Verrassende producten met het groene kikkertje

Wie aan het groene kikkertje denkt, ziet vooral koffie, thee en chocolade voor zich. Maar er zijn nog veel andere producten die het keurmerk van de Rainforest Alliance dragen. Van granaatappels tot hamburgers. 5 verrassende producten met het groene kikkertje die je in Nederland kunt tegenkomen.

1. Granaatappels

Granaatappelzaadjes. Foto: Flickr Creative Commons/Astin.

Granaatappelzaadjes. Foto: Flickr Creative Commons/Astin.

Dit superfruit werd al gebruikt door de Oude Egyptenaren. Zij dachten dat je door het rode sap te drinken onsterfelijk zou worden. Andere gezonde eigenschappen die aan de vrucht worden toegeëigend: de pitjes zijn goed om ontstekingen mee te remmen, helpen de bloeddruk te verlagen, zorgen voor een mooie huid en helpen erectieproblemen tegengaan. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan de granaatappel. Welke eigenschappen nu precies waar zijn weten we niet. Wel dat de granaatappel inderdaad erg gezond is. De vrucht bevat veel kalium en vitamine C en meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten.

Sinds vorig jaar zijn er ook granaatappels met het Rainforest Alliance keurmerk te krijgen. Het Peruaanse bedrijf Fundo Teresita, eigendom van Agroinversiones Valle y Pampa Perú S.A ontving toen als tweede granaatplantage ter wereld de certificering. De plantage werkt actief aan de besparing van water in de woestijnachtige omgeving, waar ze de granaatappels verbouwt. Met een speciaal irrigatiesysteem bespaart het bedrijf niet alleen grote hoeveelheden water, maar ook mest en energie. Verder gebruikt Fundo Teresita maar een heel klein deel van haar 1590 hectare grote land voor de productie van het fruit. Op de rest van het land beschermt ze de leefomgeving van wilde dieren. Verder wil het bedrijf haar uitstoot van broeikasgassen verminderen en wil ze de opslag van CO2 op haar terrein vergroten door het planten van bomen. Fundo Teresita verbetert daarnaast het welzijn van haar arbeiders door alleen lokale mensen in dienst te nemen en ervoor te zorgen dat hun families toegang hebben tot medische zorg en transport. 

2. Meloenen

istock_000011304604_large-e1438357973796

Watermeloenen in het veld. Foto: iStock.

Afgelopen zomer ontving een groep van acht meloenboerderijen in Costa Rica als eerste in het land Rainforest Alliance certificering voor cantaloups en watermeloenen. De meloenen worden door het Nederlandse concern Staay Food Group in Europa verkocht. Alle acht boerderijen zijn gevestigd in landelijk gebied, vlakbij bossen, rivieren en stranden. De boeren begrijpen nu dat ze met hun werk deel zijn van die ecosystemen en dat hun activiteiten een positieve of negatieve impact daarop kunnen hebben. Elke taak op de boerderij is geanalyseerd om te bepalen welke impact het heeft op het milieu. Het einddoel is om op een balans uit te komen die vooral voordeel heeft voor het milieu. Andere grote stappen die de boeren hebben gemaakt waren de creatie van natuurlijke grenzen tussen boerderijactiviteiten en bos- of watergebied, en het opzetten de installatie van systemen om water te behandelen. “Het voelt geweldig om de toon te zetten, maar het is niet makkelijk”, legde Susan Hoekstra, general manager van SFG Dulce S.A, de vestiging van Staay Food Group in Costa Rica, voor wie de boeren hun meloenen produceren, eerder uit hier op de Frog Blog. “Nu is het aan ons om te blijven verbeteren en onze positie te behouden door doorzettingsvermogen en innovatie.”

3. Peper

zwarte peperkorrels Foto-Flickr Creative Commons Frits de Jong

Zwarte peperkorrels Foto-Flickr Creative Commons Frits de Jong

Sinds afgelopen zomer kun je in de supermarkt peper vinden met het groene kikkertje. Het Nederlandse bedrijf Koninklijke Euroma heeft in samenwerking met Rainforest Alliance twee nieuwe pepers geïntroduceerd die nu onder meer bij de Albert Heijn te vinden zijn. Het gaat om een duurzame 4-seizoenenpeper en een duurzame zwarte peper. Beide varianten zijn verpakt in een handzame voorraadpot en zijn geschikt om pepermolens mee te vullen. Het bedrijf werkt al langer samen met de Rainforest Alliance om boeren in de landen waar de kruiden en specerijen worden verbouwd te helpen met de verduurzaming van hun productie. Duurzaamheidsmanager van Euroma Marco Eekelder noemt het een belangrijke doorbraak dat de duurzame peper nu in de supermarkt te vinden is. “We werken al een tijd aan het creëren van vraag naar duurzame kruiden en specerijen. We zijn dan ook blij dat de retail het opneemt en dat zo duurzame specerijen zichtbaarder worden. Dit is een stap vooruit. De vraag naar duurzame specerijen begint gestalte te krijgen.”

4. Hamburgers

Rainforest Alliance gecertificeerde beef burger

Rainforest Alliance gecertificeerde beef burger

Met de Brazilian Beef Burger heeft Zandbergen World’s Finest Meat uit Zoeterwoude een Europese primeur in handen: de eerste hamburgers die 100% Rainforest Alliance gecertificeerd zijn. De eerste rundvleesproducten in Europa met het Rainforest Alliance keurmerk zijn afgelopen najaar gepresenteerd op de internationale voedselbeurs Anuga in Keulen. Het vlees komt van Fazendas São Marcelo in Mato Grosso, de eerste veeboerderij ter wereld die Rainforest Alliance certificering ontving in 2012. Het is een van de vijf veeteeltbedrijven ter wereld, allemaal in Latijns-Amerika, die momenteel voldoen aan de strenge eisen van zowel de SAN-standaard voor duurzame veeproductiesystemen en de SAN-standaard voor duurzame landbouw. Naast het welzijn van het vee staan bescherming van natuurlijke ecosystemen en het verbeteren van rechten en levensonderhoud van medewerkers en lokale gemeenschappen daarin centraal. Uiteraard is ontbossing verboden. Begin volgend jaar verwacht ook een van de vijf eigen veeboerderijen van Zandbergen in Brazilië Rainforest Alliance gecertificeerd te worden. Het is weer een nieuwe mijlpaal in de duurzaamheidsreis van het bedrijf uit Zoeterwoude.

5. Kaneel

Kaneel

Kaneel

In de zomer van 2013 arriveerden de eerste containers met Rainforest Alliance gecertificeerde kaneel in de havens van Rotterdam. Een mijlpaal voor duurzame kruiden en specerijen. Afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages in met name Indonesië. De Rainforest Alliance zet zich ervoor in dat de boeren, waarmee ze samenwerkt in de tropen, niet van één gewas afhankelijk zijn. Dit zijn meestal kleine boeren met gemiddeld 3 hectare grond. Waar mogelijk is stimuleren we agrarische diversiteit. Kruiden en specerijen kunnen bijvoorbeeld een ideale aanvulling vormen voor een mix aan agrarische producten op een plantage of boerderij. Zo verbouwen koffieboeren in India peper en produceren theeplantages in Bangladesh ook laurier, gember, jasmijn en citroengras.

Keurmerk

Het groene kikkertje staat voor duurzame en verantwoorde landbouw in de tropen. Met Rainforest Alliance certificering wordt een basis gelegd voor beter management op de boerenbedrijven, voor natuurbehoud, voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Daarbij werken we samen met de boeren aan verdere verduurzaming.

In de SAN Standaard, waarmee Rainforest Alliance werkt, staat een aantal criteria waaraan alle gecertificeerde landbouwbedrijven moeten voldoen, en daarnaast een aantal criteria voor continue verbetering. De samenwerking tussen de producenten, kopers en Rainforest Alliance maakt het mogelijk om door de jaren verder te werken aan verbetering. De SAN Standaard wordt ook regelmatig geactualiseerd om zo goed mogelijk aan te sluiten bij relevante issues. Zo wordt de standaard op dit moment herzien.

Kijk eens op Shop The Frog wat voor producten je allemaal nog meer in Nederland kunt kopen met het Rainforest Alliance keurmerk.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s