Klimaatverandering/Landbouw

Cacaoboeren werken aan klimaatslimme landbouw

Op een kleine cacaoboerderij in zuid-Sulawesi in Indonesië hebben een man en vrouw sinds kort te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Op hun 1 hectare grote boerderij, onderdeel van de Kelompok Bukit Pinda Groep, is er een toename van ziektes en plagen. Ook hebben ze last gehad van een onverwachtse droogte, waardoor veel van de cacaobomen stierven. Alles bij elkaar heeft het geleid tot een flinke daling van hun oogst en inkomsten dit jaar.

Normaal zijn er in dit deel van Indonesië twee duidelijke seizoenen: het droge seizoen en het natte moessonseizoen. In een normaal jaar produceert de boerderij twee ton aan cacao per hectare. Maar dankzij de onvoorspelbare seizoenen en het extreme weer in 2015 is deze productie dus behoorlijk aangetast. Met de nodige gevolgen voor de inkomsten en het levensonderhoud van de boeren. Ook de andere boeren in de regio kampen met dezelfde problemen.

Klimaatverandering

Onlangs ontmoette onze senior klimaatmanager Martin Noponen de cacaoproducenten in Sulawesi om met hen te onderzoeken welke oplossingen nodig zijn voor de uitdagingen, risico’s en kwetsbaarheden die klimaatverandering met zich meebrengt voor de boerderijen en hun opbrengsten.

Martin, samen met andere lokale Rainforest Alliance medewerkers en een lokaal team van het landbouwbedrijf Olam International, bekeken het beheer van de boerderijen en de milieu-omstandigheden om aanbevelingen te ontwikkelen voor landschapsbeheer en klimaatslimme landbouwactiviteiten. De boerderijen die ze bezochten maken nu deel uit van een nieuw samenwerkingsverband met Olam International in noord-Luwu, Indonesia, genaamd het Cocoa Revolution Project.

Fruitbomen zorgen voor schaduw

In het project werkt de Rainforest Alliance samen met de boeren om strategieën te ontwikkelen en uit te voeren om de impacts van klimaatverandering te minimaliseren en de weerbaarheid van de boeren te vergroten.

Het zijn vaak eenvoudige acties die al tot de nodige verbeteringen kunnen zorgen: de leden van de Kelompok Bukit Pinda Groep gebruiken bijvoorbeeld nu organische meststoffen, composteren, en planten fruitbomen, zoals doerian en kokosbomen, om voor schaduw te zorgen voor hun cacaobomen. Daarnaast breiden ze hun gewassen uit, met Spaanse pepers. Al deze acties dragen bij aan een gunstiger microklimaat en helpen de boeren hun inkomstenstroom te diversifiëren. Naast cacao verdienen ze nu ook de verkoop van de andere gewassen.

Ook werkt Olam aan de verspreiding van sterker ecacao-varieteiten, die beter bestand zijn tegen plagen en droogte.

coconut-and-durian-shade-trees-on-cocoa-farm-copy

In plaatje A zijn kokospalmen geplaatst, in plaatje B doerianbomen.

Voor meer informatie over hoe de Rainforest Alliance klimaatverandering aanpakt en tegengaat kijk eens op www.rainforest-alliance.org.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s