Klimaatverandering

Gezichten van Klimaatverandering- deel 2

In het tweede deel van Gezichten van Klimaatverandering maken we kennis met meer boeren en arbeiders die in hun dagelijkse leven te maken hebben met klimaatverandering.

climate-faces-header

De kinderen van vandaag zullen de aarde van morgen besturen. Ons werk in educatie is dus cruciaal. We werken met educatoren in Latijns-Amerika die kinderen leren over verantwoord omgaan met de natuurlijke bronnen van onze aarde. Marleny Gómez Pérez, een lerares in Petén, Guatemala zegt: “De Rainforest Alliance geeft leraren de middelen die we nodig hebben om beter te begrijpen hoe je een positieve houding naar het milieu toe kunt hebben, en hoe we dit kunnen promoten. Zodat we uiteindelijk onze natuurlijke bronnen helpen beschermen. In de Mexicaanse deelstaat Chiapas werken we ook met educatoren op het platteland om kinderen te leren over klimaatverandering en om bewustzijn te verspreiden over de schadelijke impact van illegale onbossing. Deel van ons werk in educatie is om innovatieve lokale leraren te helpen trainen, waarvan een groot aantal dit soort onderwerpen op creatieve wijze in hun lesprogramma’s verweven.

Schoolkinderen in de regio Mosquitia in Honduras, waar een Rainforest Alliance gecertificeerd bosproject is opgezet. Foto: Charlie Watson

Schoolkinderen in de regio Mosquitia in Honduras, waar een Rainforest Alliance gecertificeerd bosproject is opgezet. Foto: Charlie Watson

Delen van het Andes-Amazone regenwoud, verspreid over Colombia, Ecuador en Peru, horen tot de zogeheten Net-Zero Deforestation Zones (NZDZ). Het NZDZ project helpt gemeenschappen die van landbouw of bos afhankelijk zijn om grote drijvers van klimaatverandering tegen te gaan: ontbossing en bosdegradatie. Teglijk helpt het project hen om hun koolstofvoorraden te verhoge door duurzaam beheer van boerderijen en bosland. Ook zorgt het project ervoor dat lokale gemeenschappen er economisch beter van worden via overheidsprogramma’s en private iniatieven die hen belonen voor hun klimaatwerk. Over haar werk in duurzame cacao zegt cacaoboer farmer Eva Llanes in San Juan de Cheni, Peru: “Als vrouw heb ik het gevoel dat ik iets heb bereikt en dat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen. Ook ben ik een goed voorbeeld voor mijn kinderen, zodat ze op deze route kunnen verdergaan.”

Cacaoboer Eva Llanes, in San Juan de Cheni, Peru. Foto: David Dudenhoefer.

Cacaoboer Eva Llanes, in San Juan de Cheni, Peru. Foto: David Dudenhoefer.

Het verbouwen van thee laat een aantal uitdagingen zien. Maar over langere tijd kan certificering leiden tot veel positieve impacts. Thee is een van de belangrijkste exportproducten van Sri Lanka en Seevali Mudannayake van de Rainforest Alliance gecertificeerde Strathspey Estate heeft zijn vak vanaf het begin geleerd toen hij als leerling begon vele jaren geleden.

Seevali Mudannayake, Group manager op de Strathspey Estate, Sri Lanka.

Seevali Mudannayake, Group manager op de Strathspey Estate, Sri Lanka.

“Certificering verkrijgen is het bewijs dat de plantage werkt volgens goede landbouwpraktijken en de weg leidt naar meer duurzame landbouw. Misschien is het ook een inspiratie voor andere theeboeren om op meer milieuvriendelijke manier te werken.” De reis naar duuraamheid is onderweg en de kans om verandering te inspireren en milieu impacts te verminderen is waardevol. Die moet genomen worden met de nodige zorg.

In Ghana werkt de Rainforest Alliance om gemeenschapsgebaseerde agrobosbouw op te zetten in een geboed van ruim 24.000 hectare groot. Tot op dit moment zijn er meer dan 20.000 schaduwbomen zaailingen geplant en meer dan tweeduizend boeren zijn getraind met de Klimaatmodule van de SAN, het Sustainable Agriculture Network. Resultaat: meer dan 6000 hectare aan duurzaam beheerd, Rainforest Alliance gecertificeerde landbouwgrond. Dankzij de

Christiana Adusei, een cacaoboerin in New Agogo, Ghana.

Christiana Adusei, een cacaoboerin in New Agogo, Ghana.

klimaatslimme landbouw, die herbebossing vereist en koolstofopslag op de boerderijen verhoogt, slaan Christiana en haar collega-boeren naar verwachting 140.000 ton CO2 in de komende twintig jaar.

 

Voor meer informatie over het werk van de Rainforest Alliance in klimaatslimme landbouw kijk op: http://www.rainforest-alliance.org/work/climate/climate-smart-agriculture

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s