Klimaatverandering/Rainforest Alliance

Ondertussen in Parijs: de Global Landscapes Forum

Terwijl de wereldleiders de afgelopen week in Parijs samenkwamen om te debatteren een route te plannen om het probleem van klimaatverandering tegen te gaan, zijn ook leden van de Rainforest Alliance in de Franse hoofdstad aanwezig bij de klimaatactie. Veel deelnemers van de VN-klimaattop bezochten onze stand op de conferentie. Een update uit Parijs.

paris_blog-header
Tegelijk met de VN-klimaatconferentie deed de Rainforest Alliance mee aan het debat in het Global Landscapes Forum (GLF) over diverse aspecten van het klimaatslimme landbouw. Duizenden belanghebbenden uit sectoren als bosbouw, landbouw, water, energie, recht en financiën verzamelen zich jaarlijks in het GLF. Sinds de aftrap twee jaar geleden, is het GLF uitgegroeid tot één van de topconferenties die problemen en oplossingen rond landgebruik agenderen en aanpakken.

Aangezien de conversie van bossen naar landbouwgrond één van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering, werkt de Rainforest Alliance samen met boeren aan klimaatslimme landbouwpraktijken. Op het GLF op zondag 6 december maakte onze interim-president Ana Paula Tavares deel uit van een panel, getiteld From Farmer’s Fields to Landscapes: Food Security in a New Climate Regime.’

Ana Paula Tavares op het Global Landscapes Forum

Ana Paula Tavares op het Global Landscapes Forum

iPads aan koffieboeren

Tijdens het panel vertelde Ana Paula over een van onze initiatieven in Guatemala, waarbij boeren in afgelegen gebieden iPads krijgen uitgereikt om hen te helpen verbinding te maken met collega’s, updates en nieuws kunnen delen en oplossingen kunnen bespreken voor allerlei landbouwproblemen waarmee ze te maken kunnen krijgen. Ook vroeg ze aandacht voor hoe ons werk in duurzame landbouw en bosbouw helpt om milieuvriendelijke en klimaatslimme producten te ontwikkelen, die tegelijk ook zorgen voor een veerkrachtig levensonderhoud van de werknemers. Deze systematische veranderingen kunnen grote voordelen hebben voor onze planeet, voedselproducenten, productieketens, bedrijven, en bij de bewustmaking van de consument.

‘Onze planeet is niet in onderhandeling’

Over de VN-klimaattop en de algehele klimaatactie, stelde Ana Paula dat, “onze planeet niet in onderhandeling is. Het is aan ons allen om onze stem te verheffen en positieve actie voor de planeet te nemen.”

nespressoInzicht van de consument

Het samenwerken met boeren, bosbouwers, en anderen in het veld is een essentieel onderdeel van onze wereldwijde werk, maar we erkennen ook de noodzaak om de vraag van de markt naar duurzaam geproduceerde producten te verhogen. Op het Ethical Consumer Event, georganiseerd door If Not Us, Then Who? lag de focus dan ook op het belang van inzicht van de consument in waar – en van wie – producten afkomstig zijn. Verschillende bedrijven sloten aan om hun duurzaamheidsverhalen te vertellen: Nespresso verzorgde de koffie van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen en Unilever’s Magnum verzorgde lekkernijen in de vorm van ijsjes met een laag chocolade, waarvan de cacao verbouwd is op Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoboerderijen.

De Rainforest Alliance streeft voortdurend naar de bevordering van duurzame bosbouw en agrarische ketens. Tegelijk willen we daar de consument bij het proces betrekken dat een product doorloopt van boerderij of bos tot supermarktschap of café.

magnumBaken van hoop en licht

Beschouwd als één van de mooiste steden van de wereld staat Parijs ook bekend als de ‘Stad van het licht’. Er kan geen meer toepasselijk naam zijn. Met de internationale grootmachten in debat over hoe we klimaatverandering kunnen tegengaan biedt de stad een baken van hoop en licht. We hopen dat de uitkomsten van de VN-Klimaattop verantwoorde klimaatslimme landbouwpraktijken en mandaten zal bevatten.

Zodat we ongecontroleerde ontbossing kunnen stoppen!

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s