Landbouw

Gezichten van klimaatverandering- deel 1

Klimaatverandering is een goed gedocumenteerde, veelzijdige wetenschappelijke realiteit die echte oplossingen nodig heeft voor de vele problemen die het oplevert. Bij de Rainforest Alliance werken we met boeren, bosbouwers, toeristische ondernemers, bedrijven en overheden om de meest kwetsbare ecosystemen te behouden en tegelijk de economische gezondheid van de lokale gemeenschappen te bevorderen.

climate-faces-header
In de afgelopen jaren hebben de boeren die koffie, cacao, en vele andere gewassen verbouwen op Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen ons verteld over de negatieve gevolgen die ze ondervinden van de grillige weerspatronen die klimaatverandering teweegbrengt.

De resulterende droogte en overstromingen kunnen ernstige gevolgen kan hebben voor de oogsten en kwaliteit van de gewassen en voor de levens van de boeren en hun gezinnen. Hier zijn een aantal gezichten van de klimaatverandering; de boeren en werknemers die elke dag aan het front van de strijd tegen klimaatverandering zitten. Maak kennis met Jasmina en Vida.

Jasmina Lira werkt op een Rainforest Alliance gecertificeerde bananenplantage in Costa Rica.

Jasmina Lira werkt op een Rainforest Alliance gecertificeerde bananenplantage in Costa Rica.

Bananen zonder ontbossing
Jasmina Lira werkt op de Finca Santa Marta, een Rainforest Alliance gecertificeerde bananenplantage aan de Caribische kust van Costa Rica. Jarenland stond de bananenindustrie in Latijns-Amerika synoniem met ontbossing, vervuiling en slechte arbeidsomstandigheden. Op de Finca Santa Marta zijn bodem en waterwegen beschermd. Als deel van de inzet van de Rainforest Alliance om de effecten van de klimaatverandering te verminderen is ontbossing absoluut niet toegestaan. Verder ondersteunt de Finca de plaatselijke kliniek en de school. Jasmina is een alleenstaande moeder van drie. Toen ze werd gevraagd naar haar ervaringen bij Finca Santa Maria, zei ze: ‘We hebben een geweldige werkomgeving; We zijn als een familie. ‘

Educatie over de rol van bomen in klimaatverandering
Als onderdeel van ons klimaatwerk in Ghana, is de Rainforest Alliance begonnen met lerarenopleidingen en educatieve workshops over onderwerpen, zoals de CO2-cyclus en de rol die bomen spelen in de klimaatverandering – lessen die leraren dan weer kunnen doorgeven aan hun leerlingen.

Cacao in West-Afrika

Vida Tsatso Boaful laat haar cacao zien.

Een van de boeren met wie wij samenwerken is Vida Tsatso Boaful, een cacaoboerin uit Nkranfum, een dorp in Ghana. Het land dat ze verbouwt is familieland. De meeste vrouwen in haar gemeenschap die meedoen aan het Rainforest Alliance certificeringsprogramma hebben hun eigen land. “Ik ben zelf gaan meedoen, omdat ik wil leren hoe ik beter en efficiënter cacao kan verbouwen”, vertelt ze. “Ik wil dat mijn cacaobomen langer meegaan en dat mijn oogst groter wordt. Hiermee kan ik ook een extra premie verdienen op de verkoop van mijn cacaobonen en de bossen en het water in en rond mijn boerderij beschermen.”

Vida beseft nu door de training die ze heeft gehad, wat voor negatieve impact de ‘normale dingen’ die zij en de andere vrouwen altijd deden in hun werk hadden op de bodem, het milieu maar ook op hun eigen gezondheid. “We dachten daar nooit over na”, vertelt ze. “We verbouwden onze cacao veel te dicht bij de moerassen, en vergiftigden zelfs het water met gevaarlijke chemicaliën zodat we makkelijker de vis konden vangen. We kapten bomen en andere planten rond het water om er beter bij te kunnen. Ook op mijn land kapte ik de grotere bomen. Ik zag gewoon geen reden waarom ze op mijn boerderij moesten blijven. Soms volgde ik de sproeiers met landbouwgif om te kijken of ze wel overal hun werk hadden gedaan, zonder beschermende kleding te dragen. Soms liet ik mijn kinderen water halen voor de sproeiers terwijl ze bezig waren.”

Duurzame landbouwmethoden
Dankzij haar training is ze zich nu meer bewust van haar land, het milieu en haar gezondheid. En de duurzame landbouwmethoden hebben effect. “Sinds ik training heb gehad, worden de opbrengsten steeds beter”, legt Vida uit. “Ze zijn zelfs toegenomen van drie zakken cacaobonen per halve hectare naar tien zakken. Ook de andere vrouwen in het programma hebben betere oogsten. En onze kinderen gaan naar school. Als de vrouwen in mijn gemeenschap grotere oogsten krijgen, kunnen vrouwen in andere cacao-gemeenschappen dat ook. Of zelfs beter, als we allemaal getraind zijn kunnen we grotere cacaoboerderijen runnen en meer oogsten ophalen. Zo worden we financieel onafhankelijk.”

Inmiddels is in Europa voor alle Magnum-ijsjes de cacao afkomstig van boeren als Vida. Eind dit jaar moeten dat voor alle ijsjes wereldwijd gelden. Zo draagt Magnum bij aan het verbeteren van de levens van 40.000 landbouwbedrijven en hun families in landen als Ivoorkust, Ghana en Ecuador.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s