Koffie

Aandeel duurzame gecertificeerde koffie is 50 procent

De helft van de koffie in Nederland is geproduceerd volgens de eisen van één van de keurmerken Max Havelaar, Biologisch, Utz Certified, Rainforest Alliance of onder de systemen van de leden van de ISEAL Alliance.

Dat blijkt uit de cijfers van de KNVKT (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee). Het aandeel stabiliseert zich ten opzichte van een eerdere peiling van het jaar ervoor. Met dit aandeel loopt de Nederlandse sector ver voor op het internationale gemiddelde. Volgens de Coffee Barometer is dat 20 procent.

Naast duurzaam gecertificeerde koffie zijn er ook andere ontwikkelingen in de manier waarop bedrijven duurzame koffieproductie in oorspronglanden stimuleren.

Verschillende van onze koffiepartners hebben hun eigen programma’s:

Nescafé Plan
Zo startte Nestlé in 2010 het Nescafé Plan, in samenwerking met onder meer de Rainforest Alliance en landbouwdeskundigen. In dit plan zijn meerdere initiatieven gestart om wereldwijd de kwaliteit en het beheer van koffieplantages te bevorderen. Zo hebben al meer dan 340.000 koffieboeren training gekregen over betere landbouwmethodes. Dit aantal moet per jaar met 70.000 worden uitgebreid. Ook zijn er 73,8 miljoen hoogwaardige en ziekteresistente koffieeplanten aan de boeren uitgedeeld. Dit zorgt voor een betere oogst met respect voor het milieu.

Ethiopië
Peeze heeft een eigen stichting opgezet, de Peeze Foundation, waarmee het bedrijf projecten door de hele koffieketen ondersteunt: van koffieprojecten in oorspronglanden tot maatschappelijke initiatieven in eigen land. In Ethiopië
ondersteunt de stichting de Fero Coöperatie in Ethiopië, waar 3500 leden bij zijn aangesloten. Van droogbedden en houten overkappingen op de koffieplantage tot het verminderen van het waterverbruik op de plantage.

Schoon drinkwater
Koffiebrander Hesselink heeft een eigen programma opgezet om schoon drinkwater te verzorgen voor de kleine koffieboeren in het onherbergzame gebied van Guatemala waar zij werken. Daarom werd in 2013 van elke verkochte kilogram van de Fingerprinted koffie 25 cent opzij gezet voor de aanschaf van waterfilters. De Guatemalteekse vereniging van koffievrouwen ‘Mujeres en Café Guatamala’ verspreidt de waterfilters en geeft tevens voorlichting aan de bevolking. Van de opbrengsten in dat jaar zijn 275 water filters gekocht. Meer dan 1.800 mensen worden hierdoor voorzien van schoon water, met minder ziektes tot gevolg.

Quiché
Van de aankoop van Café del Mar koffie gaat 1 dollar per kilo naar een fonds, dat onder beheer staat van Stichting Solidaridad om de Quiché-indianenfamilies te steunen in hun levensonderhoud.

Actieplan
Overigens is het aandeel duurzaam gecertificeerde koffie in ons land minder dan wat de KNVKT in jaar vijf jaar geleden als doel in actieplan’Verduurzaming: van oorsprong tot kopje’ voor ogen had. Dit jaar had de vereniging als doel gesteld driekwart duurzaam gecertificeerde koffie op de Nederlandse markt te realiseren. Dat is helaas niet gelukt.

De KNVKT benadrukt dat om duurzame productie verder op te schalen een adequate samenwerking op internationaal niveau met alle betrokken stakeholders belangrijker is dan ooit. “De verantwoordelijkheid voor verduurzaming in de koffieketen beperkt zich niet alleen tot de teelt en de primaire bewerking van koffie in de landen van oorsprong, maar geldt ook voor de vervolgstappen in Nederland, zoals transport, de verdere verwerking (productie) in Nederland en de consumptiefase. Elke ketenstap kent haar eigen dynamiek en problematiek”, schrijft de vereniging op haar site.

Lees het KNVKT-rapport: ‘Meerdere wegen naar duurzame koffie’.
Lees meer over het werk van de Rainforest Alliance in koffie.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s