Landbouw

Duurzame palmolie: een vriendelijke oplossing voor mens en natuur

Om de huidige milieu- en klimaatproblematiek aan te pakken, en de steeds kritischere milieu- en sociaal-bewuste consumenten tegemoet te komen, zoeken bedrijven naar oplossingen om hun handels- en productieketens te verduurzamen. Maar hoe zit dat met palmolie?

Dat is immers een van de meest gevoelige producten in die ketens. Het gebruik ervan is de afgelopen jaren in de industrie enorm gegroeid, met desastreuze gevolgen. Het heeft geleid tot ongekende ontbossing, vooral in Zuidoost-Azië. Tropische bossen worden gekapt om plaats te maken voor palmplantages. Dat leidt tot het verlies van een rijke en waardevolle biodiversiteit. Lokale gemeenschappen verliezen bovendien hun land door de opmars van de plantages.

 

palm-oil-plant

Duurzame palmolie? Kan dat?

Toch is duurzame productie van palmolie wel degelijk mogelijk. In 2003 werd de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) opgezet om producenten en distributeurs van palmolie, wetenschappers en ngo’s samen te brengen om de productie van de olie te verduurzamen. In 2011 introduceerde de RSPO haar certificering, die kopers van palmolie moet helpen om te kiezen voor duurzaam geproduceerde palmolie. Certificering van palmolie beschermt zo bossen, de biodiversiteit en de rechten van de lokale bevolking.

Certificering

Overigens is de RSPO nog verre van perfect, maar hun certificering is een welkome eerste stap. Ze hebben nog een weg te gaan in hun duurzaamheidscriteria. De bescherming van veengebieden en secundaire bossen komen bijvoorbeeld op dit moment nog niet in aanmerking. De Rainforest Alliance, samen met andere NGO’s, heeft deelgenomen aan de RSPO om die productiecriteria op dit gebied te verbeteren.

Gebaseerd op de normen van het Sustainable Agriculture Network (SAN), zijn Rainforest Alliance certificering en trainingsprogramma’s nu een geloofwaardige oplossing voor de meest veeleisende criteria waaraan duurzame oliepalmenteelt moet voldoen. In totaal zijn wereldwijd, maar vooral in Latijns-Amerika, ongeveer 56.000 hectares aan palmplantages gecertificeerd door de Rainforest Alliance. In hun werk beschermen de eigenaren van de gecertificeerde plantages bossen, fauna en verbeteren ze de levens van plaatselijke gemeenschappen.

Ook in Afrika en Azië zijn palmbomenplantages en verenigingen van kleine producenten momenteel in opleiding en in het proces van certificering.

Ontbossing

Palmolie blijft echter een belangrijke motor voor de voortdurende ontbossing wereldwijd, wat weer van grote invloed is op de opwarming van de aarde. De tijd dringt dus. De transformatie van palmolieproductie en het stoppen van de verwoestende impact van ervan moeten we inzetten!

Afgelopen augustus 2015 kondigde het Consumer Goods Forum (CGF) de publicatie van de eerste Sustainable Palm Oil Sourcing Guidelines aan. Dit openbare document is een belangrijke stap om het gebruik van producten, die gemaakt zijn zonder ontbossing, te stimuleren en om consumenten te helpen verantwoorde keuzes te maken. Momenteel wordt ongeveer 20 procent van de wereldwijde palmolie duurzaam geproduceerd. Slechts de helft van die gecertificeerde duurzame olie vindt nog maar een koper.

Het CGF erkent de Rainforest Alliance als een onafhankelijk certificeringprogramma, waarmee bedrijven kunnen samenwerken om programma’s op kunnen zetten die helpen ontbossing te stoppen.

De Rainforest Alliance werkt sinds 2008 samen met palmolieproducenten en de industrie om een markttransformatie naar duurzame en volledige traceerbare palmolie te ondersteunen, volgens de strengtse criteria van de SAN- standaarden.

Meer informatie over ons werk in duurzame palmolie lees je hier.

palm-oil-seeds2

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s