Klimaatverandering

7 Redenen waarom de Klimaattop in Parijs belangrijk is. Ook voor jou.

Je vraagt je misschien af wat voor effect de VN Klimaattop volgende week in Parijs, waar hoogwaardigheidbekleders en diplomaten uit bijna 200 landen bij elkaar komen, heeft op je alledaagse leven. Maar deze wereldklimaatonderhandelingen zijn anders. De uitkomsten van deze conferentie, -volgens de velen de laatste kans om een bindend internationaal klimaatakkoord te bereiken-, zullen ook een impact hebben op jou persoonlijk. En op miljarden mensen wereldwijd.

9099033655_948fe4f8c6_k-e1438720284850
Hier is waarom:

1. Een laatste kans

Dit is zo ongeveer de laatste kans die we hebben om gecoördineerd wereldwijd actie te ondernemen tegen klimaatverandering. We kunnen alleen slagen door deze klimaatcrisis gezamenlijk aan te pakken. Dus overheden, bedrijven en burgers samen.

Sinds het begin van de industriële revolutie zijn we onafgebroken bezig met het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van grote stukken bos. Allemaal voor de ontwikkeling van de mensheid. Klimaatcycli reageren langzaam op de toenemende concentraties van broeikasgassen in de oceanen en de atmosfeer. De gevolgen van klimaatverandering van vandaag de dag zijn dan ook het gevolg van acties van decennia geleden. Zelfs als we, theoretisch gesproken, nu helemaal stoppen met ontbossen en niemand, waar dan ook, ooit nog fossiele brandstoffen, gebruikt, zullen de klimaatcycli nog decennialang doorgaan met veranderen.

Maar als de wereldleiders op COP21 in Parijs geen akkoord bereiken, die het gebruik van fossiele brandstoffen tegengaat op een significante manier, zal de concentratie van verontreinigende stoffen en gassen de snelheid van de klimaatverandering alleen maar vergroten. En daarmee zullen de gevolgen van die klimaatverandering veel heviger worden.

2. Instabiliteit van het klimaat = toename van voedselonzekerheid en geweld

Weerpatronen zijn cruciaal voor boeren wereldwijd. Als deze patronen plotseling onvoorspelbaar veranderen kunnen hele oogsten verloren gaan. Klimaatveranderingen heeft nu al een impact op de oogsten wereldwijd, zoals bijvoorbeeld van graan en koffie.

Naast onvoorspelbare regens, betekent klimaatverandering over het algemeen ook warmere temperaturen, meer hittegolven en toegenomen risico op droogtes, overstromingen en mega-natuurrampen. Die hebben allemaal hun impact weer op de voedselzekerheid en kunnen leiden tot ontheemde bevolkingsgroepen, klimaatvluchtelingen en een toename van geweld. In Syrië is de toegenomen droogte al een factor die meespeelt in de oorlog. Experts voorspellen dat aanhoudende lage oogstopbrengsten van graan en rijst in ontwikkelingslanden kunnen leiden tot massale migraties en gewelddadige conflicten. Een succesvol klimaatakkoord is belangrijk voor een stabiele voedselvoorraad en dus ook voor een stabiele wereld.

3. De effecten van ontbossing zijn tweevoudig

De Rainforest Alliance werkt op allerlei gebieden, van landbouw tot toerisme tot CO2-opslag. Alles komt altijd weer terug tot bossen. Het beschermen van bossen is namelijk de wortel van onze missie, en dat is het al meer dan 25 jaar.

Dat komt omdat bossen een cruciale rol spelen als water- en luchtzuiveraars. Ze filteren de vervuiling en slaan broeikasgassen op in hun bomen. Ook houden ze erosie tegen en zorgen ze voor economische mogelijkheden voor gemeenschappen die erin leven. Onderzoeken laten zien dat bossen helpen om het klimaat te reguleren wereldwijd. Het Amazone-regenwoud is van invloed op de regenval in andere delen van de wereld.

Als bossen worden gekapt, zijn de negatieve effecten tweevoudig. We verliezen waardevolle omzetting van carbon dioxide naar zuurstof door de bomen, en er komen tonnen aan carbon dioxide vrij in de atmosfeer die anders zouden zijn opgeslagen in de bossen. Op de VN Klimaattop zullen de Rainforest Alliance en andere organisaties het belang van landgebruik en hoe we bossen kunnen beschermen in het voetlicht brengen.

4. Zure oceanen

Je hebt misschien wel eens gehoord van ‘de verzuring van de oceanen’. Maar wat houdt dat precies in?

Om het kort door de bocht te zeggen, de oceaan word steeds zuurder hoe meer fossiele brandstoffen verbranden. De CO2 die daarbij vrijkomt wordt door de oceaan geabsorbeerd, waar het oplost i het water en begint met het veranderen van de oceaanchemie.

In meer zure oceanen zullen zeedieren als oesters, krabben, slakken en kleine planktondiertjes meer moeite hebben om hun harde schelp te maken en te houden. De hogere pH-waarde van het water zorgt er namelijk voor dat deze schelpen oplossen. Daardoor komt de voedselketen in de oceaan in de war, met uiteindelijk ook effecten op grote prooivissen, die wij als mensen weer eten. Met zo’n 12 procent van de wereldbevolking afhankelijk van visserij en aquacultuur is dat nogal wat. En je kunt je lekkere portie sushi ook wel vergeten.

5. Koffie en koffieboeren

Klimaatverandering heeft effect op iedereen, overal, maar vooral de tropische gebieden zullen het hardst worden getroffen. Dit is slecht nieuws voor degenen van ons die genieten van lekkernijen uit de tropen, zoals koffie, bananen en chocolade. Met andere woorden, iedereen dus.

Boeren in tropische gebieden ervaren nu al de onvoorspelbare weerpatronen, die we eerder al noemden. Warmere, nattere zomers hebben gezorgd voor een uitbraak van de koffieroest, een parasitaire schimmel die ervoor zorgt dat hele koffie oogsten verwelken en sterven. En koffie kan alleen verbouwd worden binnen specifieke temperaturen. Hoe warmer het wordt, hoe minder de boeren zullen oogsten, en zichzelf en hun families dus kunnen voorzien in hun levensonderhoud.

Voor veel koffieboeren, wiens enige inkomsten uit koffie komen, heeft het veranderende klimaat al een verwoestend effect op hun bestaan.

Duurzame landbouwmethoden kunnen helpen. Een internationaal akkoord in Parijs kan al het verschil maken om de nodige transformatie te maken in de landbouw, op een schaal die nodig is om boerengemeenschappen in de tropen te helpen.

6. Vrouwen, kinderen en inheemse volken eerst

Ontwikkelingslanden voelen de effecten van klimaatverandering het meest. De mensen in de meest achtergelegen gebieden hebben geen toegang tot de infrastructuur van diensten die steun bieden in het geval van natuurrampen, zoals droogtes of intense stormen. Nogal oneerlijk, want deze mensen leven met een kleine CO2-voetafdruk, zeker vergeleken met ons Nederlanders. Toch ervaren zij de meeste effecten van klimaatverandering in hun leven. Vrouwen, kinderen en inheemse volken zijn het meest kwetsbaar. Gender ongelijkheid in delen van de wereld betekent dat ze een grotere horde moeten nemen om zich aan te passen aan klimaatverandering. En inheemse volken hebben te maken met het verlies van natuurlijke bronnen en weerpatronen, die de basis vormen van hun leven, en economische mogelijkheden.

Als onderdeel van haar duurzaamheidsdoelen heeft de VN plannen opgesteld om extreme armoede uit te bannen, en gender gelijkheid te bereiken en om gezondheidszorg in ontwikkelingslanden te verbeteren. Klimaatstabiliteit speelt een enorme rol in het tegengaan van armoede en de verbetering van gezondheid. Een akkoord in Parijs zou een stap vooruit zijn om deze doelen te bereiken.

7. Er is geen plan(eet) B.

We zitten in deze hachelijke situatie, omdat onze voorgangers fossiele brandstoffen verbrandden en enorme gebieden ontbosten. Het is moeilijk om hen te schuld te geven. Ze wisten, grotendeels, niet beter. Maar wij wel. Het zou dan ook enorm kortzichtig zijn van de afgevaardigden op de Parijse Klimaattop om niet tot een akkoord te komen. Het zou zijn alsof we allemaal onze schouders zouden ophalen en zouden zeggen: “Het is een zorg voor later.”

Helaas is klimaatverandering geen onderwerp dat we kunnen vooruitschuiven naar later. Uitstel van actie zal alleen maar de veranderingen die we nu al voelen intensiveren.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s