Bosbouw

6 Mooie regio’s die we helpen met duurzaam bosbeheer

Ze slaan CO2 op, zuiveren lucht en water en helpen beschermen tegen erosie en bodemdegradatie. Dit doen ze allemaal nog gratis ook. Kortom, wij mensen hebben bomen nodig! Op de komende VN Klimaattop in Parijs staan bossen dan hoog op de agenda.

blog-cover-photoHelaas is op dit moment bijna de helft van de bossen wereldwijd verdwenen. Met dank aan landbouw, illegale houtkap en andere onverantwoordelijk landgebruik. Deze boskap draagt bij aan een kwart van alle broeikasgasemissies. Bossen zijn dan ook een van de beste verdedigingsmiddelen die de aarde heeft tegen klimaatverandering en andere ecologische problemen.

Hier bij de Rainforest Alliance erkennen we dat er wereldwijd behoefte is aan bosproducten als hout en papier. Daarom werken we samen met bedrijven die deze producten duurzaam produceren zonder te veel bos te kappen of de habitat van talloze dieren- en plantensoort te verwoesten.

Onze standaarden en teamleden promoten wereldwijd duurzaam bosbeheer in op totaal 38.727.606 hectare aan bosgebied. Meer dan 31.000 huishoudens worden hiermee gesteund door ons werk om economische mogelijkheid van bosgemeenschappen te verbeteren. In totaal is zo’n 59.455.245 euro verdiend door inheemse en bosgemeenschappen via onze duurzame ondernemingen.

Onze interactieve Global Impacts Map laat duidelijk zien om welke aantallen het gaat en waar in de wereld.

Graag lichten we er zes toe.

  1. Haida Gwaii, Canada

Het Taan Forest is een eeuwenoud beschermd land, zo’n 109.265 hectare groot, gelegen aan de kust van Brits Columbia, Canada. Het is eigendom en wordt beheerd door een van de inheemse volken van het land, de Haida Gwaii. De eeuwenoude en culturele praktijken van hoe zij omgaan met het woud wordt ondersteund door certificering van FSC (Forest Stewardship Council), de strenge standaard die door de Rainforest Alliance wordt gebruikt. Het Haida concept Yah’guudang respecteert alle levende dingen en is dan ook een integraal deel van hoe zij geloven dat bossen moeten worden beheerd.

  1. Puebla, Mexico
Bos in Puebla. Foto: Eugenio Fernández Vázquez

Bos in Puebla. Foto: Eugenio Fernández Vázquez

Als je niet zelf je kerstboom uit het bos haalt, vraag je je dan ooit wel eens af waar je boom vandaan komt? De kans is groot dat die groeide op een plek ver weg van jouw huis.

Een zo’n plek, een prachtig bos vol naaldbomen, is te vinden in Puebla, de regio zuidoostelijk van Mexico City. Terwijl 80 procent van de bossen van Mexico juridische bescherming van lokale gemeenschappen geniet, kent het land ook een van de hoogste cijfers van ontbossing ter wereld: 329.818 hectare bos wordt hier elk jaar gekapt. Wanneer gemeenschappen kiezen om samen te werken met de Rainforest Alliance en FSC, hebben ze de kans om bij te dragen aan lokale economie door werkgelegenheid te bieden en door de toekomst van ‘hun’ bos veilig te stellen.

3. Tasmanië, Australia

Bos in Tasmanië.

Bos in Tasmanië.

Zeg Australië en je zal vooral denken aan koala’s, mooie stranden of rode, droge woestijen. Maar ook koala’s en Tasmaanse duivels hebben een habitat nodig. Bijna een vijfde van Australië is bedekt met bos (19,3 procent). De promotie van de strikte standaarden van de FSC voor milieu-, sociale en economische duurzaamheid hebben bosbeheerders geholpen om hun werk te verbeteren. Ze verminderen de risico’s voor de iconische koala in de blue gum plantages.

4. Yarumal, Colombia

colombia

Wie Zuid-Amerika en biodiversiteit zegt, denkt meteen aan Brazilië en de Amazone. Maar buurland Colombia doet zeker niet onder met haar ecologische diversiteit. Van de hoge toppen van het Andes-gebergte, Caribische en Grote Oceaanstranden tot weelderig regenwoud. Het land kent een ware rijkdom aan wilde dieren en plantensoorten. Op Reforestadora El Guásimo, een Rainforest Alliance-FSC gecertificeerde naaldboomkwekerij, wordt het geoogste bos al binnen een half jaar weer herplant. Dit naaldbos bestaat uit 9000 hectare, waarvan 6000 hectare voor productie is en de rest beschermd gebied is.

5. Papoea Nieuw Guinea

Bos in Papoea Nieuw Guinea. Foto: Noah Jackson.

Bos in Papoea Nieuw Guinea. Foto: Noah Jackson.

Veel van de bosbeheerders weten veel meer over duurzaam omgaan met het bos dan wij. Vaak hebben ze generaties aan kennis in huis over traditionele praktijken, lokale gebruiken en gevoelige relaties die ze met ons delen. In Papoea Nieuw Guinea evalueren we in ons SmartWood programma milieu- en economische aspecten van lokaal bosbeheer. Na de veldobservaties rapporteren we suggesties en vereisten voor de volgende stappen naar certificering.

6. SmartWood in Kameroen

cameroon-session

Samenwerken met lokale bevolking aan duurzaam bosbeheer in Kameroen. Foto: Mateo Cariño.

Bijna de helft van Kameroen bestaat uit bos, dus de potentiële en sociale mogelijkheid ervan moet met zorg worden behandeld. Ontbossing brengt niet alleen biodiversiteit en de habitat van wilde dieren in gevaar, maar ook potentiële  zakelijke en economische mogelijkheden. Met programma’s als SmartWood helpen we lokale bevolking om verantwoord om te gaan met hun bos, zodat ze tegelijk een inkomen er kunnen verdienen en het te beschermen voor volgende generaties.

Lees meer over over de Rainforest Alliance en FSC.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s