Landbouw

Gewasdiversificatie voor Ghanese cacaoboeren

Als je een kleinschalige cacaoboer in Ghana zou vragen of hij een stuk cacaobomen zou vrijmaken voor een ander gewas, is de kans groot dat hij zou protesteren. Waarom de bomen weghalen die zorgen voor je inkomsten? Er zijn echter verschillende reden om meerdere gewassen te verbouwen op je boerderij. Al is het alleen al om jezelf weerbaarder te maken tegen de volatiliteit van de cacaoprijzen.

Door Aayush Gupta, duurzaam financieel analist

10409663354_8840b59134_b-e1446669488840
“Als een zomer analist bij het Sustainable Finance Initiative van de Rainforest Alliance, heb ik twee maanden lang onderzoek gedaan naar gewasdiversificatie als interventiestrategie in kleinschalige cacao landbouw in West-Afrika. De focus lag daarbij vooral op Ghana.

Gewasdiversificatie

Na een grondige evaluatie van de bestaande literatuur over de voors en tegens van diversificatie van gewassen en het interviewen van lokale experts, werd het me duidelijk dat sommige Ghanese cacaoboeren wel degelijk al diversifiëren. Meestal is dat in de vorm van schaduwgewassen of tussengewassen in de vroege stadia van het leven van de cacaoplant.

De aanpak is echter vaak ongecoördineerd en sporadisch. Er bestaat dan ook een behoefte om dit beter te organiseren en op te schalen zodat het levensonderhoud van de cacaoproducent en de veerkracht van het landschap ermee verbeterd kan worden. Zeker in het licht van de toenemende dreigingen voor de huidige cacao-opbrengsten in de West-Afrikaanse regio.

Instrumenten

Bij de Rainforest Alliance hebben we een voorlopig raamwerk ontwikkeld om diversificatiestrategieën op te stellen op het niveau van zowel de boerderij als het landschap. Daarbij houden we rekening met criteria als de locatie, geografie en leeftijd van de boerderij en welke dreigingen er spelen door klimaatverandering. Daarnaast hebben we een analytisch instrument ontwikkeld om de kosten en baten van de diversificatie in de kleinschalige Ghanese cacaosector te helpen begrijpen. Dat instrument kan worden aangepast aan andere regio’s.

Oliepalmen

Ik paste deze instrumenten toe in mijn onderzoek, waar ik ecologische en economische cases onderzocht van de Ghanese kleinschalige boeren die hun cacao uitbreidden met oliepalmen. De voordelen van diversificatie van gewassen lijken vanzelfsprekend, zoals verbeterde jaarlijkse inkomsten en verminderde blootstelling van mono-productie van gewassen. Toch zijn ze moeilijk te bevestigen. Ik werd uitgedaagd in mijn project diversificatie multidimensionaal te onderzoeken. In feite spelen in West-Afrika de economie, de politiek en agronomie allemaal een gelijkwaardige rol om een diversificatie interventiestrategie te rechtvaardigen.

We gaan verder met het ontwikkelen van ons denken over en onze methodologie voor gewasdiversificatie. We zijn blij dat ook belanghebbenden buiten de wetenschappelijke gemeenschap, -overheden, donoren en particuliere organisaties-, toetreden tot deze discussie zodat we samen het potentieel van de impact van gewasdiversificatie voor producenten en landschappen verbeteren.”

Aayush Gupta is een undergraduate student aan NYU Stern School, met als hoofdvak Financiën en Economie. Aayush diende als een zomer analist bij het Sustainable Finance Initiative, dat is gefinancierd door de Citi Foundation, na het winnen van de Rainforest Alliance- NYU Stern Cocoa Investment Challenge met zijn klasgenoot Jessica Guo.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s