Biodiversiteit/Rainforest Alliance

5 pijlers van succes om ontbossing tegen te gaan

Tussen 2000-2012 zorgde de expansie van commerciële landbouw en houtplantages voor de verwoesting van meer dan 50 miljoen hectare aan tropisch woud. Meer dan zeven hectare per minuut. Dat heeft ernstige gevolgen gehad voor de biodiversiteit, voor klimaatverandering, maar ook voor de rechten en de bestaansmiddelen van de mensen die afhankelijk zijn van deze bossen. Maar deze crisis leidde ook tot gedurfde stappen om hierin verandering te brengen.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Ontbossing
Steeds meer bedrijven die hun hout en landbouwproducten halen uit tropisch woud kondigen aan dat ze ontbossing uit hun productieketen willen halen. Zulke aankondigingen zijn natuurlijk welkom. Toch zijn duidelijke definities, focus en verantwoordelijkheid nodig om blijvende voordelen op te leveren voor de bossen, de mensen en de planeet.

Dat stelt de Rainforest Alliance in haar nieuwe position paper Halting Deforestation and Achieving Sustainability.

5 pijlers
In dit document hebben we vijf pijlers van succes geïdentificeerd die de brug moeten bouwen van ontbossingsvrije beloftes naar daadwerkelijke opbrengsten op de lange termijn voor bossen, mensen en duurzaamheid.

  • Verduidelijking van de definities van ontbossingsvrij die zowel streng maar realistisch zijn.
  • Het aanpakken van andere belangrijke risico’s en gevolgen van de productie van goederen.
  • Het verhogen van de productiviteit en efficiëntie van bestaande landbouwgrond.
  • Effectief bossen en andere natuurlijke hulpbronnen beheren.
  • Herstel van gedegradeerde grond naar productiviteit en gezondheid.

Werkelijkheid
Hoe spannend en waardevol de ontbossingsvrije trend is in het bedrijfsleven, het ontbreekt ons nog een een overeengekomen kader om dit belangrijke doel ook echt werkelijkheid te laten worden. Ontbossingsvrij is niet hetzelfde als geen bomen meer kappen, hoewel de consument dat wel op die manier kan interpreteren. Een goede slogan staat niet gelijk aan een goede strategie voor verandering.

Het definiëren, implementeren en evalueren van ontbossingvrije beloftes is van essentieel belang, zodat de samenleving kan beoordelen of bedrijven en overheden inderdaad ontbossing tegengaan, zoals ze beweren.

De volledige position paper kun je hier lezen.

deforestation

Regenwoud in de nevel.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s