Landbouw

Duurzame palmolie is geen oxymoron

Tweederde van de producten in de supermarkt bevatten palmolie. Wereldwijd groeit de vraag naar deze plantaardige olie alleen maar: met verwoestende gevolgen voor bossen. Indonesië wil haar palmolieproductie opschroeven. Dat kan ten koste gaan een enorm stuk regenwoud, dat vijf keer zo groot is als België. Toch is duurzame palmolieproductie wel degelijk mogelijk, stelt Jessica Guo, zomer analist duurzame financiën.

“Toen ik begon met doen van onderzoek naar palmolie, een van de meest strategische gewassen van de Rainforest Alliance, wist ik weinig over het wereldwijde belang ervan. Of over de milieuverwoesting die gepaard ging met de uitbreiding van de productie ervan. Al snel leerde ik dat tweederde van de producten in de schappen van de supermarkt deze goedkope plantaardige olie bevatten.

palm-oil-plant
Om te voldoen aan de wereldwijde vraag, die naar verwacht de 75 miljoen ton gaat bereiken in 2020, is Indonesië, een van de armste en grootste palmolie producerende landen ter wereld, van plan om haar jaarlijkse productie op te schalen naar 40 miljoen ton aan ruwe palmolie (CPO). Helaas staat dit gelijk aan de conversie van 14 miljoen hectare oerbos: gelijk een gebied dat vijf keer zo groot is als België. In dit tempo zal Indonesie in 2022 98 procent van haar bossen verloren hebben.

Lage productiviteit
40 procent van de palmolieplantages in Indonesië wordt gerund door kleinschalige boeren die elk minder dan 3 hectare land beheren. Door de kloof in technische kennis, gebrek aan toegang tot kwalitatieve input en financiën bereiken deze boeren maar een lage productiviteit in hun opbrengst. De oogsten zijn vaak niet meer dan 60 procent van wat hun plantage kan opleveren.

Zonder de financiële capaciteit en technische knowhow om hun boerderij te maximaliseren, grijpen de boeren vaak naar ontbossing als een oplossing. Ze willen zo hun land en plantages uitbreiden. In plaats van de bestaande productiviteit te intensiveren.

Analyse
Als een summer analyst met het Sustainable Finance Initiative bij de Rainforest Alliance help ik een grondige analyse uitvoeren naar de uitdagingen waar kleinschalige palmolieproducenten tegenaan lopen. Door uitgebreid literatuuronderzoek en interviews met lokale Indonesische experts en andere industriële insiders zijn we erachter gekomen dat dit onder meer deze vier uitdagingen zijn:

  • hoge kosten om een plantage op te zetten en hoge investeringskosten vooraf
  • een slecht begrip van wat goede landbouwmethoden zijn
  • een gebrek aan goede kwaliteit zaailingen
  • afhankelijkheid van externe verwerkingscapaciteit van de oogst

Business case
Met deze kennis hebben we een kosten-batenmodel gebouwd van kleinschalige palmolieproductie. In het onderzoeksverslag dat deze bevindingen samenvat, leggen we de duidelijke business case uit van duurzame palmolieproductie, waaronder de behoefte aan financiering om de hoge kosten van het opzetten van een plantage op te vangen, en zeker om goede zaailingen en meststoffen aan te schaffen.

Door het overbruggen van de financieringskloof in kleinschalige palmolie, kunnen we de productiviteit verhogen en zo het landgebruik transformeren, en dus ontbossing minimaliseren en de biodiversiteit helpen in stand te houden en tegelijkertijd te zorgen voor een duurzaam levensonderhoud.

pal-oil-header5
In de toekomst zal de Rainforest Alliance verder onderzoek blijven doen en instrumenten ontwikkelen om deze boeren verder te ondersteunen door middel van een betere agronomische en financiële opleidingen. En hen te koppelen aan financiering om deze duurzame methoden daadwerkelijk uit te voeren. En omdat de druk vanuit de consument toeneemt op de traceerbaarheid van palmolie in producten in de winkel, samen met de vraag naar palmolie, nodigt de Rainforest Alliance overheden, donoren en particuliere organisaties uit om mee te werken aan het het creëren van een meer duurzame en concurrerende palmolieketen.”

Lees meer over het werk van de Rainforest Alliance in duurzame palmolie productie.

Jessica Guo is een undergraduate student aan de NYU Stern School Busines. Ze is geinteresseerd in globale bedrijfsleven en sociaal ondernemerschap. Ze werkte als zomer analist met het Sustainable Finance Initiative, gesponsord door de Citi Foundation, na het winnen van de Rainforest Alliance- NYU Stern Cocoa Investment Challenge

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s