Bosbouw/Klimaatverandering

Partners in het regenwoud

Het GuateCarbon project is een samenwerking van de regering van Guatemala en de kleine gemeenschappen  in het natuurpark Maya Biosfeer Reservaat. Door de lokale bevolking als een gelijkwaardige partner op te nemen zorgt het project niet alleen voor de bescherming van het woud maar ook voor een beter levensonderhoud voor de mensen die er wonen. 

Het Maya Biosfeer Reservaat is gelegen in het hart van het tweede grootste aaneengesloten stuk regenwoud van midden-Amerika. Het gebied is rijk aan biodiversiteit én culturele geschiedenis. Gevestigd door de Guatemalteekse overheid in 1990, beslaat het reservaat nu 2,1 miljoen hectare aan bosgebied. Het reservaat is een thuis voor wilde dieren als jaguars, ocelots, apen en papegaaien en een enorme verzameling aan boom- en plantsoorten. Verder is het gebied vooral bekend van de eeuwenoude ruines van Tikal, ooit een belangrijke stad van de oude Maya’s.

Landbouw neemt het woud over. Foto: Charlie Watson.

Landbouw neemt het woud over. Foto: Charlie Watson.

Bossen in gevaar
De beschermde status is nog versterkt door de UNESCO-status die het park heeft gekregen voor de manier waarop ze natuurbescherming balanceert met duurzame sociaal-economische ontwikkeling. Toch is het niet genoeg. Het regenwoud van het Maya Biosfeer Reservaat zijn nog steeds in gevaar. Illegale veeteelt, ontbossing voor ondermeer de conversie van woud naar landbouwgrond, bosbranden, jacht en andere illegale activiteiten hebben nog steeds een grote impact op het reservaat en de lokale bevolking die er woont.

CO2 emissierechten
Het GuateCarbon project gaat om de reductie van CO2 uitstoot door het beschermen van bos. Daarvoor maakt ze gebruik van de groeiende handel in zogeheten carbon credits, ofwel CO2 emissierechten. Daar kan de lokale bevolking extra inkomsten mee verdienen. Het project wordt gesteund wordt door verschillende internationale organisaties waaronder de Rainforest Alliance. Naast de ontbossing tegengaan heeft het project als doel duurzame economische activiteiten in het reservaat op te zette.

FSC beheerd woud
Eind jaren ’90 en begin jaren ’00 deelde de Guatemaltaakese regering een aantal bosconcessies uit in het reservaat aan 12 gemeenschappelijk beheerde organisaties en twee private bedrijven om duurzaam te beheren. Het beheer van die stukken bos ging volgens de strikte criteria van de FSC certificering.  De eigenaren van de bosconcessies bleken uitstekende bosbeheerders te zijn:  in de gebieden met FSC certificering binnen het reservaat is de boskap de afgelopen 14 jaar nagenoeg verdwenen, en vergeleken met de rest van het gebied is de ontbossing 1,2 procent.

GuateCarbon is opgezet volgens het kader van REDD + (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation). De deelnemers aan GuateCarbon kunnen hun carbon credits verkopen, die ze verdienen door het  duurzame beheer van bijna 800.000 hectare bos. De mensen die in en bij het reservaat wonen, zijn gelijkwaardige partners, ook in het delen van de sociale, economische en milieuvoordelen van dit project.

GuateCarbon heeft internationaal veel aandacht gekregen. ”Het echt innovatie dat dit project zowel een sociaal programma is, als een natuurbeschermingsprogramma”, stelt Sergio Guzmán, GuateCarbon manager. ”Het creeert een model samenwerking tussen regering en lokale gemeenschappen.”

Lees meer over het project in dit Engelstalige rapport.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s