Landbouw

Maak kennis met de machtige ramón noot

Voor ons een totaal onbekend natuurproduct: de ramón noten. Deze vruchten van de majestueuze broodnootboom in Midden- en Zuid-Amerika zitten boordevol eiwitten en vitamines en zijn dus super gezond. De vrouwen van het dorpje Ixlú in het regenwoud van Guatemala hebben er een economisch succes van gemaakt.

In het Guatemalteekse dorp Ixlú ruimt Sara Noemi Rodríguez Vásquez haar keuken op voordat ze naar haar werk gaat eenstukje verder langs de weg.

ramon1

Samen met 52 andere vrouwen beheert Sara Noemi Alimentos NutriNaturales, een coöperatie die gespecialiseerd is in koekjes, broden en andere bakproducten die gemaakt zijn met meel van de noten van de broodnootboom (brosimum alicastrum). Hij wordt ook ramónboom, masica, ojoshe, Maya notenboom, Maya broodnootboom, snakewood en mojo genoemd.

ramon2

De oude Maya’s verbouwden deze boom al voor haar geneeskrachtige eigenschappen en voor de noten, die ook wel bekend staan als ramón noten of Maya-noten. Zij maakten er tortilla´s van of een pap. De broodnootboom torent hoog uit boven het regenwoud en kan wel 45 meter hoog worden. De broodnootboom is een effectieve producent van eiwit. Op hetzelfde stuk land produceert hij tien maal zoveel eiwit als mais. Er zit veel calcium, vitamine C, vitamine E, zink, foliumzuur en ijzer in de zaden van de broodnootboom.

ramon3

Deze wouden helpen de bodem en waterwegen beschermen, het klimaat beheersen en zorgen voor een habitat voor apen, vogels en de bedreigde jaguar.

ramon4

Maar het is de vrucht van de broodnootboom die de sleutel kan bevatten om armoede in de Petén, noord-Guatemala, terug te dringen. De noten verbeteren de gezondheid, voeden kinderen en beschermen de regenwouden in dit bosrijke deel van het land, waaronder het Maya Biosfeer Reservaat.

ramon5

De ramón noten zijn een soort super-food. Ze zijn vrij van vet, gluten en rijk aan vitaminen en antioxidanten. Als ze geroosterd worden smaken ze een beetje als koffie, gemengd met een vleugje chocolade. Het meel dat van de noten wordt gemaakt kan gebruikt worden om allerlei smakelijke producten mee te bakken, die rijk zijn aan voedingsstoffen.

ramon6

De producten die de coöperatie van Sara Noemi en de andere andere vrouwen worden verkocht en verspreid aan plattelandsscholen om de ondervoeding te helpen tegengaan die helaas veel voorkomt in dit gebied.

ramon7

Door de noten van de broodnootboom economische waarde te geven helpen de leden van de coöperatie ook ontbossing tegengaan in het woud waar deze reusachtige bomen staan.

ramon8

Het zijn niet alleen de bomen die het goed doen als resultaat van het werk van de coöperatie. Voordat de vrouwen begonnen met hun bakkerij in 2006 hadden de meesten van hen nog nooit buitenshuis gewerkt. Nu is hun bedrijf een commercieel succes.

ramon9

De coöperatie voorziet een extra inkomen voor de gezinnen van Sara Noemi en de andere vrouwen.

ramon10

Leer meer over de gemeenschappen in het regenwoud van Guatemala.
Lees meer over de broodnootboom op de website Mens en Gezondheid.

2 thoughts on “Maak kennis met de machtige ramón noot

  • Beste Margo,
   Ik kan dat helaas zo snel niet zeggen. Een snelle zoektocht op internet levert alleen een paar plekken op waar je de plant kan kopen. Ik ga dit nog even na en laat je het weten als ik wat meer weet.
   Met hartelijke groet,
   Pieter Verbeek, Rainforest Alliance

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s