Dieren

Wereld Luiaard Dag- Een ontmoeting met dit wonderlijke dier

Vandaag is het de Internationale Dag van de Luiaard. Een van de meest tot de verbeelding sprekende dieren die we kennen. Deze langzaam bewegende zoogdieren met hun speciale diëten lijken alsof ze niet geen zorg in de wereld hebben. Toch zijn ze eigenlijk voortdurend in gevaar als gevolg van roofdieren en ontbossing.

Luiaards zijn beroemd voor hun schattigheid en hun schijnbaar lachende gezichten krijgen regelmatig nieuwe fans van alle leeftijden. Ook zijn ze een van de langzaamste dieren op aarde, waardoor ze een makkelijk doelwit zijn voor roofdieren zoals jaguars, andere grote katten, en jagers. Zijn gebrek aan snelheid vormt dan ook een bedreiging. Andere bedreigingen die ze kennen zijn ontbossing en versnippering van bos.

Drievingerig
Bradypus variegatus, ook wel bekend als de Kapucijnluiaard bruine is ongeveer zo groot als een huiskat. Volgroeide volwassenen wegen meestal minder dan 5 kilogram. Hij behoort tot de drievingerige luiaards. Deze naam klopt niet helemaal. Hun voor- en achterpoten hebben eigenlijk drie gebogen klauwen. Met deze klauwen kunnen luiaards makkelijk hun beroemde pose in een boom aannemen: hangend ondersteboven. Ze komen maar één keer per week naar beneden op de grond. Zelfs de voortplanting gebeurt ondersteboven. Hoewel ze hebben lange benen en kan zwemmen, luiaards zijn vrijwel niet in staat om te lopen. Interessant genoeg echter, ze kunnen hun hoofd 90 graden draaien.In het wild vind je deze soort te vinden in de tropische wouden van Midden- en Zuid-Amerika.

Mannetjesluiaards hebben meestal een felgekleurde gele of oranje strook tussen hun schouders, maar de lichtbruine vacht van beide geslachten heeft soms een blauwe of groene tint als gevolg van algen die daar groeien. Dit helpt hen daadwerkelijk in de vorm van camouflage, zodat ze in staat om gemakkelijk op te gaan in het bos. Daarnaast betekenen de ‘langzame bewegingen en trage stofwisseling dat het een maand kan duren om een ​​maaltijd te verteren. Door hun speciale dieet doen luiaards het niet goed in gevangenschap.

Habitat
Dus ja, luiaards zijn schattig en soms een gastheer voor algen. Nog belangrijker, hun natuurlijke habitat wordt bedreigd op een regelmatige basis. In 2014, verloor de aarde 45 miljoen hectare bos. De Rainforest Alliance roept op tot nul ontbossing en meer duurzaamheid in de bosbouwbedrijven en agrarische ketens.

Wanneer een product het keurmerk bevat van de Rainforest Alliance of van FSC weet je dat een of meerderde delen op verantwoorde wijze is geproduceerd. En dat ze niet ooit begonnen zijn als thuis van de luiaard.

sloth in tree

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s