Rainforest Alliance

7 Alledaagse lekkernijen uit het regenwoud

Gehuld in nevels en mysterie. Regenwouden zijn een thuis voor bijzondere en bizarre dieren, en staan vol met planten die zowel giftig zijn als geneeskrachtig. Maar regenwouden spelenook een grotere rol in ons dagelijkse leven hier in Nederland dan we beseffen. Stel je voor dat je het moet doen zonder een van deze alledaagse regenwoudproducten?

1.Koffie
Begint jouw dag ook altijd met de nodige kop koffie? Bedank het regenwoud dan maar. Koffie is namelijk een van belangrijkste handelsproducten van moeder natuur. Meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd leven ervan. De rode besjes spelen dan ook een belangrijke rol voor de economieen van Latijns-Amerika, Afrika en Azie. Van oudsher waren koffieplantages haast niet te onderscheiden van het omringende woud. Vandaag de dag komt de beste koffie nog steeds van plantages waar de koffiebesjes groeien onder de schaduw van het bladerdak van het regenwoud.

coffee

2. Bananen
Als je ontbijt naast koffie ook bestaat uit fruit, dan is de kans groot dat bananen daar deel van uitmaken en je dus ook voor je gezonde start van de dag afhankelijk bent van het regenwoud. Bananen zijn een van de meest verkochte fruitsoorten in Nederland. De wereldwijde bananenindustrie is 5 miljard dollar waard. Tot de jaren ’90 van de vorige eeuw had de industrie een slecht imago. Arbeide Add Contact Form rs werden uitgebuit, de productie zorgde voor massale ontbossing van regenwoud en rivieren en koraalriffen gingen ten onder aan vervuiling. Deze situatie was voor de Rainforest Alliance de aanleiding om duurzame landbouwstandaarden te ontwikkelen in samenwerking met lokale NGO’s, wetenschappers, gemeenschapsleiders, vakbonden en boeren zelf. Om zo deze industrie te veranderen. Vandaag de dag is 15 procent van alle bananen wereldwijd afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages.

bananas

3. Açaí-bessen
Geroemd als het superfruit van de superfoods. De bijzondere krachten van deze bessen waren aanleiding voor een ware gezondheidshype de laatste jaren. De lokale gemeenschappen in de Amazone kennen de bijzondere werking van de bessen echter al lang en zijn er al generaties van afhankelijk. In de westerse diëten krijgen de bessen de meeste aandacht. Ze zijn immers rijk aan proteïne, mineralen en anti-oxidanten en ontstekingsremmende elementen. In de Amazone gebruikt de lokale bevolking juist het hart van de palm, waaraan de bessen groeien, als groente en gebruiken ze de palmbladeren voor de daken van hun huizen. Ook de olie van deze palm heeft medicinale doeleinden.

acai_lets

4. Kaneel
Met de herfst die voor de deur staat gaat kaneel weer een belangrijke rol spelen in veel gerechten.  Van verse appeltaart tot een latte met wat kaneel erover. Daar zouden we niet van kunnen genieten als er geen kaneelwouden, zoals die van Kerinci op het Indonesische eiland Sumatra. Kaneel is letterlijk de bast van de cinnamomum burmannii en wordt vooral verbouwd door boeren op kleine afgelegen stukjes van hun land, tussen de inheemse boomsoorten van het woud. Als het eenmaal geoogst is, krult de bast op natuurlijke wijze op om zo de bekende kaneelstokjes te vormen, die wij van onze supermarkt kennen. Vanille, de goede vriend van kaneel, groeit ook van oudsher in het regenwoud.

cinnamon

5. Zwarte peper
De meest verhandelde specerij ter wereld. Omdat het alomtegenwoordig is staan we er niet bij stil dat de kleine gedroogde besjes afkomstig zijn van de bloemrijke ranken van de Piperaceae-familie, die groeit in tropische streken wereldwijd. En dan vooral in Zuid- en Zuidoost Azië. Het werd in het verleden gebruikt als betaalmiddel en in allerlei culturen geofferd aan de goden. Er is geen cuisine te bedenken in de wereld waarin peper geen rol speelt.

pepper_licc81via_ramirez

6. Chocola
Onze favoriete guilty pleasure, Chocoholisten kunnen de regenwouden bedanken voor de buzz die ze krijgen van chocola. Cacao doet het, net als koffie, het beste onder het bladerdak van schaduwbomen van het regenwoud. Het is te vinden in West-Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Helaas hebben veel cacaoboeren bossen gekapt om meer cacao te verbouwen of om cacao juist meer in de volle zon te laten groeien. Deze methode gaat ten koste van de bodemgesteldheid, de biodiversiteit en leidt tot meer gebruik van pesticiden. De Rainforest Alliance werkt met honderdduizenden kleine boeren wereldwijd om terug te keren naar cacaoteelt met schaduwbomen. Waarom zou onze favoriete verwennerij niet ook gezond kunnen zijn voor de aarde?

cocoa

7. Palmolie
Deze plant uit het regenwoud is misschien wel het meest vertegenwoordigd in onze dagelijkse levens. Tegelijkertijd is het ook het meest controversieel op milieugebied. Palmolie vinden we terug in voedselproducten, cosmetica, shampoos, zeep en nog heel veel andere producten die we dagelijks gebruiken. Onverantwoordelijke producenten hebben enorme stukken regenwoud verwoest om er meer palmen te verbouwen in één grote monocultuur. Allemaal om aan de groeiende vraag naar palmolie te voldoen. Gelukkig zijn er veel initiatieven wereldwijd die deze milieuverwoesting tegengaan, zoals de Roundtable on Sustainable Palm Oil, de beloftes van grote multinationals om duurzame palmolie te gebruiken en de training en certificering van de Rainforest Alliance.

palmoil

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s