Met wie we werken/Veeteelt

Eerste duurzame hamburgers met Rainforest Alliance keurmerk

De eerste rundvleesproducten in Europa met het Rainforest Alliance keurmerk worden vandaag gepresenteerd op de internationale voedselbeurs Anuga in Keulen. De primeur is aan het Nederlandse bedrijf Zandbergen World’s Finest Meat die voor haar nieuwe diepvries hamburgers het rundvlees duurzaam inkoopt bij veebedrijven in Brazilië die werken volgens de strenge criteria van de Rainforest Alliance.

Koeien in Costa Rica op CATIE-boerderij
Om Rainforest Alliance certificering te verkrijgen moeten veeteeltbedrijven voldoen aan de uitgebreide standaarden van het duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network), waarop de certificering van de Rainforest Alliance gebaseerd is. Deze standaarden verbeteren dierenwelzijn, beschermen natuurlijke bronnen en beschermen de rechten en het welzijn van arbeiders en lokale gemeenschappen.

Tot nu toe voldoen vier veeteeltbedrijven, allemaal in Zuid-Amerika, aan de strenge eisen van zowel de SAN-standaard voor duurzame veeproductiesystemen en de SAN-standaard voor duurzame landbouw.

Minder gassen en bescherming van ecosystemen

“We nemen de uitdaging erg serieus om klimaatschadelijke gassen van vleesproductie te verminderen en ecosystemen te beschermen”, legt Sabrina Vigilante, directeur markttransformatie Latijns Amerika van de Rainforest Alliance, uit. “Het is niet langer acceptabel dat de kosten van rundvlees op je bord gelijk staan aan de exploitatie van natuurlijke bronnen. In 2010 hebben we strikte richtlijnen gedefinieerd van de SAN-standaard voor duurzame veehouderij. Ze houden rekening met zowel complexe milieu-eisen als met dierenwelzijn.”

SAN-Standaarden
De SAN-standaarden voor duurzame veehouderij helpen om ontbossing te voorkomen en dierenwelzijn te verbeteren voor de tijd dat het vee doorbrengt op de gecertificeerde veeboerderijen. Stoffen die de groei versterken en antibiotica die vanuit veterinair standpunt niet absoluut noodzakelijk zijn, worden verbannen. Certificering vereist een verantwoorde behandeling van de dieren, zowel op het graasgebied als tijdens het transport. Andere criteria waaraan de gecertificeerde boerderijen aan moeten voldoen zijn de reductie van de uitstoot van schadelijke gassen voor het klimaat uit de veeteelt. Dit wordt ondersteund door de bescherming van bomen, het herbebossen van land waar bos is gekapt en het gebruik van veevoer dat makkelijker verteerbaar is voor de dieren en dus zorgt voor minder uitstoot van methaangassen.

Ontbossing
Het kappen van bos om nieuwe graslanden en voedergebieden te creëren is een van de grootste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen, zeker als het gaat om het zogeheten slash-and-burn van bossen. Deze methode zorgt voor enorme uitstoot van CO2. Op Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen zijn de graasgebieden niet in strijd met voedselproductie. Dit is echt graasgebied, gaat Vigilante verder. Verder moet minimaal 20 procent van het terrein door schaduwbomen worden beschermd tegen directe zon. Het behoud van bodembedekkende planten draagt ook bij aan de bescherming van het milieu omdat deze ook CO2 opslaan. ”

Het vlees dat Zandbergen onder het merk Frozen Butcher op de markt brengt in Duitsland en andere Europese landen, komt van de Fazendas Sao Marcelo in de staat Mato Grosso in Brazilië.

“Hier maken we gebruik van inheemse planten die bewezen zijn lichter verteerbaar te zijn voor de koeien en dus hun methaanuitstoot verminderen. Fazendas Sao Marcelo’s certificering doorbreekt een paradigma en laat zien dat grootschalige veeproductie samen kan gaan met goed beheer van graasland, dierenwelzijn, behoud van natuurlijke hulpbronnen en respect voor werknemers en gemeenschappen”, zegt Lui­s Fernando Guedes Pinto, manager landbouwcertificering van Imaflora, de certificeringspartner van de Rainforest Alliance in Brazilië.

One thought on “Eerste duurzame hamburgers met Rainforest Alliance keurmerk

  1. Pingback: Rainforest Alliance gecertificeerde hamburger nu ook bij Albert Heijn | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s