Onderwijs

Dag van de Leraar: Maak kennis met Lesbia Gallup.

Soms, als lerares Lesbia Gualip ​​haar leerlingen een wiskundevraag stelt, beginnen ze te praten over bomen en de bescherming ervan. Dat is een goede zaak, vindt ze. “Dan besef ik me dat ze echt begrijpen hoe belangrijk natuur is: ons milieu, de bomen en de dieren.”

Lesbia Gallup, lerares in het dorp El Porvenir in de jungle van Guatemala. Foto: Rainforest Alliance.

Lesbia Gallup, lerares in het dorp El Porvenir in de jungle van Guatemala. Foto: Rainforest Alliance.

Het is overigens geen toeval dat de leerlingen van Gualip tijdens de wiskundeles over bomen nadenken. “De Rainforest Alliance geeft ons de middelen om milieueducatie te integreren in onze reguliere lessen”, vertelt de lerares uit het Guatemalteekse dorp El Porvenir. “Zo  kunnen we het betrekken bij wiskunde, literatuur en kunst. Op die manier leren de leerlingen op een dagelijkse basis over deze onderwerpen.”

Zeldzame vlinders en vogels
Gualip zelf is geboren en getogen in het afgelegen, tropische plaatsje, dat midden in het regenwoud van het Maya Biosphere Reserve in noordelijk Guatemala ligt. Vlakbij liggen de beroemde Maya-ruïnes van Tikal, waar jaarlijks duizenden toeristen op afkomen. Hier in El Porvenir, waar je elke dag oog in oog kunt komen met zeldzame vlinders en vogels, is het belangrijk om jongeren over natuurbescherming te onderwijzen, vindt Gualip.

Leraren in gemeenschappen zoals El Porvenir worden gerespecteerd als leiders en vertrouwd als adviseurs. Gualip heeft dan ook een goede positie om de volgende generatie van lokale milieuactivisten op te leiden.

Milieu-educatie
Gualip is blij met de milieueducatie die de Rainforest Alliance haar en haar collega’s biedt. Ze waarderen het leren van nieuwe pedagogische methoden. “Maar we zijn ook erg blij met de praktische activiteiten die de educatie te bieden heeft, zoals het meten van neerslag, het creëren van kunst met natuurlijke objecten of het opbouwen van een moestuin. Gualip zorgt er altijd voor dat ze, na het bijwonen van een Rainforest Alliance training, haar kennis deelt met haar collega-docenten uit El Porvenir en naburige gemeenschappen. “Ik volg de workshops, maar mijn collega’s moeten er ook van leren.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s