Koffie

Hoe bescherm je diversiteit op koffieboerderijen?

Koffie wordt wereldwijd verbouwd op ongeveer 12 miljoen hectare, een gebied zo groot als Engeland. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de biologischisce diversiteit behouden blijft op de koffieplantages? Door samen te werken om boeren op te leiden. Rainforest Alliance heeft samen met Global Environment Facility (GEF) en UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN Programma van de Verenigde Naties, het project Bioversity Conservation in Coffee (BCC) opgezet.

Van oudsher groeit de koffie in Latijns-Amerika onder het bladerdak van oerbos. Dit staat ook wel bekend als agrobosbouw, de combinatie van landbouw en bosbeheer. Maar de landbouwproductie werd steeds intenser. Veeteelt kwam op, en bossen werden gekapt. Allerlei oerbosgebieden verloren hun biodiversiteit en en veel schaduwbomen op koffieplantages werden gekapt. Schaduwrijke koffieplantages van hoge biodiversiteit werden vervangen door monoculturen met alleen maar koffiestruiken.

Transformatie
Het project Bioversity Conservation in Coffee (BCC) werkt aan de transformatie van de wereldwijde koffieproductie en daarmee het verbeteren van bosregeneratie en bescherming van wilde dieren en waterwegen. Het project doen we samen met GEF en de UNDP. We helpen landbouwers om hun methoden om koffie te verbouwen in de volle zon te veranderen, we leren hen hoe ze minder afhankelijk kunnen zijn van pesticiden en meststoffen en hoe ze meer duurzame landbouwpraktijken kunnen gebruiken, die voldoen aan de criteria van Rainforest Alliance certificering.

Trekvogels in de schaduwbomen
Duiven in vlucht. Nicholas Miller RAWe hebben in het programma al veel resultaten geboekt. Zo kennen gecertificeerde koffiebedrijven in Colombia schonere waterwegen op hun land , dan niet-gecertificeerde collega-bedrijven in de regio. Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen in El Salvador worden gevonden door trekvogels, die komen rusten in de toppen van de schaduwbomen.

Maar ook voor de boeren zelf levert het meer op. De gecertificeerde boerderijen in hetzelfde land verhoogden hun opbrengsten met 76 procent, vergeleken met 22 procent bij niet-gecertificeerde bedrijven. In een onderzoek onder 197 gecertificeerde koffieboeren in Latijns-Amerika, meldde 40 procent dat hun gewassen meer opleveren sinds ze werken volgens de SAN-standaard, waarop de Rainforest Alliance is gebaseerd.

70 procent van de boeren die certificering behaalden in het BCC-project zijn kleine boeren. Ze konden profiteren in ons model van het voordeel van groepscertificering, waar verschillende boeren worden opgenomen in de certificering. Het vermindert de kosten van de individuele boeren. We hebben ook trainingsmaterialen en tools online gepresenteerd op educatieve platform www.sustainableagriculturetraining.org.

Belangrijke lessen
Enkele van de belangrijkste lessen van de BCC-project zijn:

  • Certificering is een belangrijk instrument voor het behoud van de biodiversiteit. Om de grootst mogelijke impact te verkrijgen, zowel grote als kleine producenten de mogelijkheid hebben om hun plantages te certificeren.
  • Investeren in sociaal en ecologisch duurzame landbouwmethoden leidt tot hogere opbrengsten en verbeterde nettowinst. Producenten moeten voortdurende toegang hebben tot technische bijstand.
  • Kopers kunnen de producenten aanmoedigen om deze duurzame methoden van koffieteelt over te nemen door gecertificeerde producten te kopen. Handelsbedrijven kunnen een cruciale rol spelen in de keten om boeren te ondersteunen de overstap naar duurzame koffieteelt te maken.
  • Sinds de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering, die steeds meer zichtbaar worden, zal de analyse van klimaatrisico’s een belangrijk onderdeel van elk koffieproject worden. Denk aan ziekten, zoals koffieroest.
  • NGO’s en ontwikkelingsorganisaties kunnen samenwerken om zowel de markt als de overheden betrokken te krijgen bij duurzaamheid. Overheden kunnen bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage leveren via duurzaam inkoopbeleid door regelgeving.
  • Om de toegang tot een grotere markt te krijgen laten koffieboeren zich door verschillende organisaties, wat kan leiden tot hogere kosten voor controles. Een systeem waarbij gelijkwaardige certificering tegelijk wordt gecontroleerd tegelijkertijd kan de kosten voor controle verminderen.

Lees het volledige rapport van het project.

8635816974_090b2e3a17_k

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s