Rainforest Alliance

Terug naar de basis van de Rainforest Alliance

De Rainforest Alliance werkt aan een duurzame toekomst voor mens en milieu. Toch is onze basis  in het verleden te vinden. Op een punt dat er wereldwijd per minuut 20 hectare aan regenwoud verdween. De wie, wat, waar, waarom vragen op een rijtje. 

1989-sustainableforestry
Met 50.989.581 hectare land dat duurzaam beheerd wordt, beschermen wij de toekomst van het milieu. Met 4.662.400 mensen die rechtstreeks baat hebben van ons inzet om arbeiders en lokale gemeenschappen te beschermen, verzekeren we een levensonderhoud voor de toekomst. Met 89 landen die actief duurzaamheidstraining en certificeringsprogramma’s hebben zijn we wereldwijd bezig met het veranderen van de toekomst.

Terwijl het werk van de Rainforest Alliance een meer duurzame toekomst creert voor het milieu en voor de mensen wiens levensonderhoud ervan afhankelijk zijn, is het ons verleden die ons de basis en de vooruitziende blik gaf om een van ’s werelds toonaangevende natuurbeschermingsorganisaties van vandaag te worden.

Hier is het verhaal hoe we dat hebben bereikt. Terug naar de basis:

Verwoesting van het regenwoud
Het was 1986 en er dreigt een wereldcrisis. Elke minuut wordt er 20 hectare aan regenwoud verwoest wereldwijd, en elke dag verdwijnen er twee dozijn dier- of plantsoorten. Geleid door oprichter Daniel Katz belegt een groep vrijwilligers een conferentie om deze crisis aan te kaarten. Uit deze conferentie is de Rainforest Alliance ontstaan.

Binnen drie jaar is onze organisatie opgezet en beginnen we ons werk niet-duurzame bosbouw tegen te gaan met een programma die zowel biodiversiteit beschermt als economische prikkels biedt aan bosbouwbedrijven die wel duurzaam werken.

1989 is een belangrijk jaar voor ons. We openen een eerste kantoor voor drie personen in Costa Rica en vestigen het Conservation Media Centre om nieuws te verslaan en om journalisten te trainen in ecologische verslaggeving.

Bananenteelt
1990 staat als jaar helemaal in het teken van duurzame bossen en boerderijen. We certificeren onze eerste bossen in Indonesië. Op basis van de criteria die we al hebben voor bosbouw, creëren we een nieuwe standaard voor duurzame bananenteelt. Ons bosbouwprogramma groeit door met de certificering van bossen in Honduras, Mexico en Brazilië.

In 1992 starten we het Adopt-A-Rainforest” programma, dat geld oplevert voor kleine grassroots projecten die zich inzetten voor het behoud van regenwoud in Latijns Amerika. Ook delen we de eerste certificering uit aan twee onafhankelijke bananenplantages in Costa Rica en Hawaii.

Duurzaam toerisme
Tegelijkertijd groeit toerisme uit tot een van de grootste industrieën ter wereld met potentiële verwoestende impacts op het milieu. In 1993 zetten we daarom onze eerste stappen om duurzaam toerisme in te voeren bij een toeristisch bedrijf in Costa Rica. Dit initiatief was het begin van ons toerismeprogramma.

Ook hebben we geholpen met het opzetten van Forest Stewardship Council (FSC), wat vandaag de dag ’s werelds meest strenge accreditatie-instelling is.

Kijk hier meer voor onze historie en highlights van meer dan 25 jaar aan bescherming.

One thought on “Terug naar de basis van de Rainforest Alliance

  1. Pingback: The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s