Toerisme

Hoe laat je een kleinere voetafdruk achter?

Het toerisme programma van de Rainforest Alliance bestaat al twintig jaar. Maar met bijna 1 miljard reizigers die de wereld afreizen elk jaar  is het nooit te laat om onszelf er weer eens aan te herinneren hoe we onze voetafdruk zo klein mogelijk kunnen houden.

Hier zijn enkele tips om u te helpen uw planning en impact op het milieu van uw reis te minimaliseren. Zodat u zich kunt focussen om waar het om gaat: het genieten van uw geweldige reis.

 1. Verblijf in gecertificeerde duurzame hotels en lodges.
  Het is makkelijk voor elk bedrijf om een groene bedrijfsvoering te claimen. Om de impact van uw verblijf op de lokale gemeenschappen, waterwegen en het land te beperken, check onze nieuwe Green Your Travel gids van gecertificeerde duurzame hotels en lodges in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
 2. Boek verantwoordelijk rondleidingen. Er zijn tal van touroperators die zich inzetten voor duurzaamheid. Voor reizen in Latijns-Amerika, kijk op deze lijst van touroperators die werken met de Rainforest Alliance.
 3. Boek non-stop vluchten. Vliegtuigen genereren een aanzienlijk percentage van hun emissies tijdens het opstijgen en landen, dus non-stop vluchten zijn de beste manier om te gaan (ook zijn ze nog eens minder slopend).
 4. Kies zuinige vliegtuigen. De Boeing 777, Boeing787 en Airbus 345 worden beschouwd als de betere keuzes voor verantwoord reizen.
 5. Compenseer CO2. Door het kopen van een carbon offset betaal je in feite iemand (zoals een van ons klimaat-slimme koffieboeren) om de schade aan het milieu die jouw vlucht veroorzaakt, ongedaan te maken. De kosten zijn niet al te hoog, vaak niet meer dan wat een rondje cocktails aan boord zou kosten voor je reisgenoten. Als organisatie die koolstof verifieert voor de markt, zijn we bij de Rainforest Alliance ervan overtuigd dat de compensatie van carbon offsets aankoop even essentieel is voor het reizen als een goed paar schoenen.
 6. Pak zo min mogelijk in. Zware vliegtuigen verbranden meer brandstof. Meer brandstof betekent meer uitstoot. Door licht te pakken heeft u weliswaar een kleine impact, maar als iedereen het doet kunnen we het verschil maken.
 7. Pak slim in. Ken je die schattige kleine shampoos, conditioners, zonnebrand in reisformaat? Laat ze maar lekker liggen. Elk van die kleine plastic flessen eindigt bij het afval na een paar dagen gebruik. In plaats daarvan kun je een een setje lege flesjes aanschaffen om te (her)vullen wanneer je op reis gaat. En als het hotel mini-toiletartikelen aanbiedt op de kamer, laat ze dan liggen voor de volgende gasten: hoe minder producten er worden gebruikt, hoe minder er worden gekocht, en hoe minder kleine plastic flesjes bij het vuilnis.
 8. Zeg gewoon nee tegen micro-plastics. Vermijd producten die micro-plastics bevatten, zoals sommige tandpasta’s, scrubs, bodylotion en roos anti-roos shampoos. Deze kleine plastic kraaltjes glippen door allerlei filtersystemen en eindigen zo in onze waterwegen en oceanen, waar ze worden opgegeten door hongerige visjes. En die brengen ze plastics verder in de voedselketen.
 9. Ga zelf op pad. Probeer taxi’s te vermijden en als je een auto huren, huur dan een hybride. Maar als het mogelijk is, ga dan zoveel mogelijk wandelen, fietsen of met het openbaar vervoer. Op deze manieren dompel je jezelf onder in de lokale gemeenschap, wat je weer een rijkere reiservaring oplevert.
 10. Koop lokaal en verstandig. Het kopen van lokaal geteeld voedsel en souvenirs van lokale boeren en ambachtslieden is een geweldige manier om de omringende gemeenschap te ondersteunen. Maar zorg ervoor dat je niets koopt dat gemaakt is ten koste van een bedreigde diersoort of planten. Vermijd veren, botten en bont.
 11. Maak een foto, en laat het voorwerp liggen. Er is geen betere plek voor een prachtige schelp of mooie stenen dan precies op de plek waar je ze gevonden hebt. Vergeet niet dat elk jaar 1 miljard mensen reizen. Als alleen al een klein percentage van hen natuurlijke souvenirs meeneemt, is de totale schade enorm.
 12. We blijven het zeggen. Neem uw eigen herbruikbare, niet-plastic flessen water mee op reis. Zodat u niet steeds plastic flessen hoeft te kopen. Als u op reis gat naar een bestemming met onveilige leidingwater, overweeg dan om een ​​klein waterfilter aan te schaffen, of minimaliseer uw gebruik van plastic door de aankoop van grote plastic flessen waarmee u uw eigen fles vult voor dagtochten.
 13. Rommel in, onzin uit. Als je een natuurwandeling maakt of tijd doorbrengt op een maagdelijk strand, laat dan niets achter. Zelfs biologisch afbreekbaar materiaal als een bananenschil kan schade aan het milieu opleveren, omdat de krachten van de natuur gewoon niet de hoeveelheid afval van reizigers kunnen bijhouden met het afbreken.
Toeristenboot.

Toeristenboot.

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s