Bosbouw

De wereld telt 3000 miljard bomen. Maar hoe lang nog?

De aarde telt namelijk 3000 miljard bomen, ongeveer acht keer zoveel als eerdere schattingen. Dat zijn 422 bomen per wereldburger, zo schrijft het tijdschrift Nature. Goed nieuws? Helaas niet. Volgens de onderzoeksgegevens is er elk jaar anderhalve boom per persoon minder. Sinds de mens op de natuur ingrijpt, is bijna de helft van alle bomen gesneuveld. En de ontbossing versnelt zelfs.

Toen in 1986 per minuut wereldwijd 20 hectare aan regenwoud verdween door ontbossing, organiseerde Daniel Katz en een groep vrijwilligers die een conferentie om deze boscrisis op de kaart te zetten. Uit die conferentie is toen de Rainforest Alliance ontstaan.

Ontbossing
Nu 29 jaar later zijn we inmiddels veel meer bewust van het belang van de ‘groene longen van de aarde’, maar de ontbossing gaat door. Zo is vorig jaar wereldwijd 45 miljoen hectare aan bomen verloren, een gebied zo groot als twee keer Portugal. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland (UMD) en Google voor Global Forest Watch. En net als 29 jaar geleden hebben vooral de tropische bossen het zwaar. Daar is 24,5 miljoen hectare gekapt. Sinds 2001 is er niet zoveel bos gekapt, aldus de onderzoekers.

Nieuwe hotspots waar ontbossing groot is, zijn in de delta van de Mekong Rivier, West-Afrika, de Gran Chaco-regio in Zuid-Amerika en in Madagascar. De landen met de hoogste ontbossing zijn Cambodja, Sierra Leone, Madagascar, Uruguay, Paraguay, Liberia, Guinea, Guinea-Bissau, Vietnam en Maleisie .

Rubber en palmolie
Uit het onderzoek blijk de groeiende vraag voor rubber en palmolie, de uitbreiding van sojateelt en veeteelt en andere landbouw grote drijvers te zijn voor ontbossing in onverwachtse plekken. “We kunnen stellen dat er nu minder bomen zijn dan om het even wanneer in de geschiedenis van de mens”, zegt onderzoeker Thomas Crowther van de Yale School of Forestry and Environmental Studies in gesprek met de Washington Post.

Mens en natuur kunnen samen floreren
Bossen zijn essentieel voor het al het leven op aarde. Ze zorgen voor zuurstof, schoon water, onderdak, brandstof, voedsel en medicijnen. Hier bij de Rainforest Alliance weten we dat de beste manier om bossen staande te houden is om ze wijselijk te gebruiken. Het is dan ook nog niet te laat om deze enorme ontbossing tegen te gaan. Dus wij gaan gewoon door met ons werk. Samen met bosbouwers, boeren, toerismebedrijven, lokale gemeenschappen, bedrijven en consumenten werken wij aan een wereld waarin de mens en de natuur gezamenlijk floreren. Want dat is de wereld die wij voor ogen hebben.

Bekijk de video van Nature over het onderzoek:

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s