Rainforest Alliance

Duurzaamheid wordt steeds meer mainstream

Duurzaamheid begint steeds meer mainstream te worden. Bij steeds meer grote bedrijven vormt het een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Toch zijn we er nog lang niet. ‘Waar we eigenlijk heen zouden moeten is dat een duurzaam product goedkoper is dan een niet-duurzaam product.’

Dat stelt Marcel Clement, directeur Market Transformation van de Rainforest Alliance voor Europa, Midden-Oosten en Azië in een interview met het Koffie TCacao Magazine deze zomer.

Marcel Clement portret

Marcel Clement, directeur Markets Transformation Europa, Midden-Oosten en Azië van de Rainforest Alliance. Foto: Lennart Ruinen.

Clement werkt dit jaar tien jaar voor de Rainforest Alliance en ziet het als zijn persoonlijke en zakelijke missie om duurzaamheid te integreren in de hoofden van mensen en bedrijven. Reden voor Koffie TCacao Magazine om hem daarover aan de tand te voelen.

Duurzaamheid wordt mainstream
In tien jaar is er al veel veranderd zegt hij in het interview. “Het is een grote transformatie dat keurmerken geaccepteerd zijn en dat mensen er waarde aan toekennen. Maar ook het feit dat een bedrijf als Lipton per 2015 al haar thee heeft verduurzaamd, is een belangrijke verandering. Dat heeft een enorm effect op de theemarkt en andere bedrijven.” Waar tien jaar geleden nog maar enkele bedrijven bezig waren met het neerzetten van een duurzaam merk, schakelen nu mainstream bedrijven naar 100 procent duurzaam. Clement: “Duurzaamheid is bij sommige bedrijven al een fundamenteel onderdeel van de bedrijfsvoering. Sustainable is becoming mainstream… Dat wil niet zeggen dat we er zijn. We zijn er nog lang niet.”

Wat een belangrijke drijfveer is voor bedrijven om duurzamer te werken is de consument. 95 procent van de consumenten vindt duurzaam nu belangrijk. Dat heeft invloed op bedrijven. Wel is het een uitdaging volgens Clement om alle consumenten bewust te krijgen van de wereld achter de producten.

Goedkoop voedsel
Naast de consument wordt ook steeds bewuster worden van duurzaamheid. Beiden vragen zich, volgens Clement, af of ze het kunnen veroorloven. “Boeren moeten de financiële ruimte hebben om te investeren in ontwikkeling. Ze hebben vaak geen toegang tot kennis en tot de afzetmarkt. Bovendien zijn ze afhankelijk van de wereldmarktprijs.”

Consumenten aan het andere uiteinde zijn gewend aan goedkoop voedsel, volgens Clement. “In Europa gaat minder dan 10 procent van ons inkomen naar voedsel. 5 tot 10 procent van de consumenten is maar bereid extra te betalen voor duurzaam. Waar we eigenlijk heen zouden moeten is dat een duurzaam product goedkoper is dan een niet-duurzaam product. In niet- duurzame producten moeten de échte kosten worden meegenomen: de kosten van CO2-uitstoot, waterverspilling, schade die wordt toegebracht. Dat is de transformatie waar we naartoe moeten.”

Transformaties
En transformaties zijn hard nodig. Clement: “We werken als Rainforest Alliance vooral in de kwetsbaarste gebieden op aarde, in de tropen. Daar zie je ook dat mensen het meest te lijden hebben onder klimaatverandering. Als je kijkt naar de modellen, is het schrikbarend. Over twintig jaar zijn hele delen van bijvoorbeeld Oeganda niet meer geschikt voor koffieproductie. De vraag naar palmolie neemt toe en dat is een gewas dat veel meer rendement oplevert dan koffie. Dan is de keuze door een boer snel gemaakt. In Colombia is de gemiddelde koffieboer boven de zestig en de gemiddelde koffieplant boven de twintig. Dat is geen goede basis om een stevige toekomst op te bouwen.”

Lees het hele artikel in pdf op de website van journaliste Charlotte Leemans.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s