Water

6 Praktische tips om water te besparen

Voor de aanpak van de wereldwijde watercrisis is een grondige herziening van het landbouwbeleid  en de integratie van duurzame landbouwmethoden daarin nodig. Maar ook zelf kunnen we er iets aan doen. Daarom als afsluiting van Wereld Water Week vandaag 6 praktische tips om water te besparen.

We staan nauwelijks stil dat we zomaar even een lange, luxe warme douche kunnen nemen. Of de kraan aanzetten, wanneer we water nodig hebben om te koken of te wassen. Voor 750 miljoen mensen wereldwijd is het elke dag weer een beproeving om aan water te komen. Zij hebben nauwelijks toegang tot water.

Waterschaarste
En dat aantal zal alleen maar groeien. Over vijftien jaar zal, zo voorspellen wetenschappers, ongeveer de helft van de wereldbevolking wonen in gebied met waterschaarste. Die ontwikkeling is te wijten aan een een combinatie van klimaatverandering, onverantwoord waterbeleid en de snelle bevolkingsgroei.

De gevolgen zijn nu al zichtbaar. De mega-droogte die nu heerst in het westen van de Verenigde Staten zal waarschijnlijk een landbouwcrisis veroorzaken, terwijl de bosbranden die Californië, Alaska en British Columbia teisteren tekenen zijn dat de bossen droog en kwetsbaar zijn geworden.

Behoud van water
Behoud en bescherming van het water is een centraal element in het werk dat de Rainforest Alliance op boerderijen, bossen en toeristische bedrijven. Voorbeelden daarvan zijn strikte eisen voor schaduwbomen op koffieboerderijen, maatregelen voor afvalwaterzuivering en het instellen van bufferzones om erosie en vervuiling van rivieren en beken te voorkomen.

Water is de meest vitale bron ter wereld. Die moeten we koste wat kost beschermen. Gelukkig is het nog niet te laat. We zijn trots op het werk dat we samendoen met boeren, bosbouwers en toeristische ondernemers. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Hierbij wat tips hoe je dat kunt doen in je alledaagse routine.

  1. Sla het nemen van een bad eens over. Neem liever een korte douche met een waterbesparende douchekop. Die kan de hoeveelheid water besparen met maar liefst 40 procent. Als je alleen al de kraan dicht doet bij het scheren kan het per week 284 liter water schelen.
  2. Vang water op. Als je wacht tot de kraan of douche warm wordt kun je het koude water net zo goed in een emmer opvangen en het gebruiken om te spoelen, af te wassen en planten water te geven.
  3. Sta stil bij de afstand die je voedsel heeft afgelegd. Voor het vervoer van voedsel is veel water nodig. Als je kiest voor lokale producten neemt deze waterverspilling af.
  4. Stop met het kopen van plastic flessen water. Er is namelijk ongeveer 3 liter water nodig om een fles van 1 liter water te vullen. Dat gaat vooral zitten in de productie van de plastic flessen. Plastic is bovendien bijna onverwoestbaar en breekt pas af na duizend jaar. Slechts 15 procent van de plastic flessen wordt gerecycled terwijl er elke dag 66 miljoen van deze flessen op afvalhopen worden gestort of eindigen in de oceaan.
  5. Ga eens op zoek naar organische mogelijkheden die minder afhankelijk zijn van water. Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil tussen met regenwater geteelde katoen uit Brazilië en dat van organische katoen uit California. De eerste heeft per 450 gram slechts zo’n 40 liter water nodig. Dat is een stuk minder vergeleken bij de 2960 liter water die nodig is om organische katoen te verbouwen in California.
  6. Als je producten koopt uit de tropen, zoals koffie, thee, chocolade of bananen, kies dan voor ons groene kikkertje. De Rainforest Alliance gecertificeerde boeren hebben waterbesparing en bescherming als prioriteit in hun bedrijfsvoering. Kijk hier welke producten in Nederland er zijn met het groene kikkertje.

 

One thought on “6 Praktische tips om water te besparen

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s