Bosbouw/Dieren

De jaguars van Santa Cruz doen het goed in gecertificeerde bossen

De jaguar gedijt goed in Rainforest Alliance gecertificeerde bossen in Bolivia. Dat concluderen wetenschappers en overheidsorganisaties in het Zuid-Amerikaanse land na het doen van onderzoek met cameravallen. Ze ontdekten zeker tien jaguars en nog eens 32 andere soorten zoogdieren, waarvan sommige een bedreigde status hebben.

Een van de jaguars die in het onderzoek door de cameraval liep.

Een van de jaguars die in het onderzoek door de cameraval liep.

‘De leefomstandigheden voor het prachtige roofdier in de gecertificeerde bossen in het departement Santa Cruz bevorderen het behoud van de jaguar’, is de conclusie van de onderzoekers.

Cameravallen
Het onderzoek werd gedaan in de bosconcessies van bosbouwbedrijf CINMA, dat gecertificeerd is door Rainforest Alliance en FSC. De concessie ligt in het Amazonegebied, in een houtproductieregio genaamd Reserva Forestal del Bajo Paragua in het noorden van het department van Santa Cruz en is 119.200 hectare groot.

De onderzoekers plaatsten twee maanden lang cameravallen in verschillende delen van het bos. Zo konden ze een goede inschatting krijgen van het  aantal jaguars er zijn in het gebied. De jaguars zijn goed te identificeren met hun unieke vlekkenpatronen op hun vacht. In totaal zijn de onderzoeksteams 71 dagen bezig geweest en konden ze tien verschillende jaguars identificeren in het stuk bos. Daarnaast ontdekten ze 32 andere soorten zoogdieren, waarvan sommige als kwetsbaar of bedreigd worden beschouwd.

Onmisbare rol in de voedselketen
“De jaguar is een krachtig roofdier en speelt een onmisbare rol boven in de voedselketen”, legt onderzoeker Rosario Arispe uit. “Hij heeft een verscheidenheid aan prooi, waardoor hij gezondheid en kracht van de wilde dieren handhaaft en reguleert. De jaguar is ook zeer gevoelig voor veranderingen in hun habitat, zoals de aantasting van de vegetatie, de komst van dammen of waterbronnen, of de jacht.”

Een van de jaguars in het onderzoek

Een van de jaguars in het onderzoek

Certificering
Uit de bevindingen van de studie concluderen ​​Arispe en zijn onderzoekspartner Claudia Venegas, dat de duurzame manier waarop CINMA omgaat met haar bossen helpt om de jaguar te beschermen. CINMA werkt samen met haar personeel om de wilde dieren te beschermen, controleert de jacht in het gebied.

Het bosbouwbedrijf heeft al meer dan tien jaar de Rainforest Alliance/FSC certificering. “In het begin kozen we ervoor om vooral het keurmerk te gebruiken. Uiteindelijk is certificering uitgegroeid tot een operationeel instrument voor de algemene uitvoering van ons bosbeheer, “zei Eduardo Quiroga van het bedrijf.

Van de 119.200 hectare heeft CINMA 10 procent gereserveerd als beschermd gebied. Dit en de andere eisen van FSC-certificering en Boliviaanse bosbouwwetten maken dit stuk bos een goed thuis voor de jaguars van Santa Cruz.

Lees meer over waar bosbouwbedrijven aan moeten voldoen om de duurzaamheidscertificering van Rainforest Alliance en FSC te krijgen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s