Landbouw

Kippenteelt maakt vrouwen Ivoorkust trots

Pluimvee houden is vaak de taak voor de vrouwen van plattelandsgemeenschappen. Het is een belangrijke taak op kleinschalige boerderijen. In Ivoorkust werkt Rainforest Alliance samen met de Arcus Foundation om vrouwelijke cacaoboeren een eigen onderneming te laten opzetten met kippenteelt. 

chicken-farming-4
Kippen zijn onmisbaar op veel boerderijen. Niet alleen zorgen kippen voor vlees en eieren voor de hele familie, een belangrijke rol in de voedselzekerheid, ook kunnen ze makkelijk verkocht en verhandeld worden tegen geld of andere belangrijke items. In tegenstelling tot het houden van groter vee kunnen de dagelijkse taken die bij het kippenhouden horen makkelijk worden gecombineerd met andere huishoudelijke taken. De marketing van pluimvee en bijbehorende producten is vaak helemaal in handen van de vrouwen. De inkomsten die daarbij horen zijn dan ook van hen.

Lees hier 3 redenen waarom kippen zo belangrijk zijn voor boeren

Taï National Park
In de regio rond het Taï National Park hebben lokale gemeenschappen grote behoefte aan extra inkomsten. De adembenemend mooie regio staat vooral bekend om het park en haar bewoners, de wilde chimpansees. Het is de trots van Ivoorkust en een van haar best bewaarde geheimen. De laatste jaren zijn er veel cacaoboeren naar toe verhuisd om betere oogsten te krijgen nadat de oorspronkelijke ‘cacao belt’ in het land onproductief is geworden.

Hoe mooi de regio ook is, de dagelijkse realiteit is dat niet altijd en is er een van stroperij, goudkoorts en aantasting van de natuur door landbouw, die vaak plaatsvindt binnen de grenzen van het park. Lokale gemeenschappen doen hun best om van dag tot dag meer inkomsten te krijgen.

Wilde chimpansees
chicken-farming-2De Arcus Foundation staat als NGO vooral bekend om haar campagne om de wilde chimpansees wereldwijd te beschermen. Om de bevolking bij te betrekken moet er ook iets gebeuren aan haar levensonderhoud. Daarom heeft de stichting een pilot project opgezet in het Rainforest Alliance cacaoprogramma. Onder de Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoboeren in de regio wil ze het bewustzijn van biodiversiteit en de bescherming van chimpansees combineren met een diversificatie van inkomsten. Onderdeel daarvan is het opzetten van eigen kippenteelt ondernemingen voor vrouwen. Dit is een enorme stap voor de Rainforest Alliance, als onderdeel van haar gender gelijkheidsprogramma. Dit jaar heeft Arcus ruim 1200 leden van de lokale gemeenschappen bereikt, -mannen, vrouwen én kinderen-, over het belang om de wilde apen in het Taï National Park te beschermen.

Het opzetten van een eigen onderneming geeft de vrouwen trots en ze nemen het dan ook zeer serieus. Kouassi Konan is verantwoordelijk de uitvoering van het project en organiseerde onlangs trainingssessies voor vrouwen hoe ze hun kippenonderneming moeten opzetten. “Ik ben onder de indruk! Deze dames zijn zeer gedisciplineerd en volgen al onze aanbevelingen op. Het is een geweldige ervaring.”

Voor de vrouwen van het het dorp Beoue, gelegen binnen de grenzen van het nationale park, is dit project een kans om te bewijzen dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de regionale economie. Tegelijk zorgt het voor de nodige dierlijke eiwitten op het dagelijkse menu voor hun gezinnen en de lokale gemeenschap, en een middel voor een beter bestaan.

chicken-farming-3
Patricia Doh is de leider van de groep vrouwen en houdt vast aan strikte en efficiënte hygiënische procedure in de kippenteelt. Ze legt uit: “We zijn zeer trots, net als onze echtgenoten. We brengen nu een extra waarde bij de inkomsten voor onze gemeenschap. Voorheen zagen we onze mannen deelnemen aan allerlei projecten, wij deden niet mee. Dit project is van ons en we zullen de gemeenschap laten zien dat we succes kunnen hebben. Als alles gaat zoals gepland, zullen we de eerste grote verkoop doen rond kerst. Zodat we mooie cadeaus zullen hebben voor onze kinderen.”

Tai National Park, Ivoorkust

Tai National Park, Ivoorkust

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s