Met wie we werken

Ook meloenen zijn goedgekeurd door het groene kikkertje

Het aantal soorten landbouwproducten dat is goedgekeurd door ons groene kikkertje breidt steeds verder uit. Deze zomer ontving een groep van acht meloenboerderijen in Costa Rica als eerste in het land Rainforest Alliance certificering voor cantaloups en watermeloenen. De meloenen worden door het Nederlandse concern Staay Food Group in Europa verkocht.

Susan Hoekstra, general manager van SFG Dulce S.A, de vestiging van Staay Food Group in Costa Rica, voor wie de boeren hun meloenen produceren deelt hier op de Frog Blog haar ervaring. Wat kwam er allemaal bij kijken om de boerderijen gecertificeerd te krijgen? En wat het is om het ‘echte doel’ van certificering te ontdekken?

susan-hoekstra-ck-spelling-e1438354953142

Susan Hoekstra, general manager van SFG Dulce in Costa Rica.


Waarom besloot SFG Dulce om haar cantaloupe en watermeloenenproductie te laten certificeren?
“We kozen ervoor om onze producten te certificeren die het grootste deel van onze productie en verkoop vormen. Als de productie van cantaloupe en watermeloenen onzorgvuldig gebeurt kan het onherstelbare schade veroorzaken aan het milieu. Het is dus belangrijk om onze klanten te laten zien dat we verantwoord werken. Daarnaast kunnen we ons zo onderscheiden van onze concurrentie.”

Waarom koos het bedrijf voor Rainforest Alliance certificering?
“We zochten een certificering die overeenkwam met onze eigen filosofie en visie. We kozen voor Rainforest Alliance omdat die wereldwijd erkend is, zeker ook op de Europese markt waar onze klanten te vinden zijn.”

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor SFG Dulce?
“We hebben een win-win relatie opgebouwd met onze boeren, maar we begrijpen ook dat hun mislukking onze mislukking is. Ze zijn als boeren afhankelijk van natuurlijke bronnen en van de mensen die het agrarische en inpakwerk doen. Dus het is fundamenteel dat ze verantwoord omgaan met deze middelen.”

Wat voor uitdagingen kwamen jullie tegen bij het bereiken van Rainforest Alliance certificering?
“De grootste uitdaging was waarschijnlijk om producenten ervan te overtuigen hoe belangrijk certificering is. De verbeteringen die ze hebben moeten maken stonden gelijk aan extra kosten, en ook al zijn we er totaal van overtuigd dat ze deze kosten zullen terugverdienen, er was wel een hoge mate van vertrouwen nodig om deze stap te maken. Het laatste wat we wilden was om producenten te dwingen het proces van certificering in te stappen. We hadden het gevoel dat het echt hun eigen besluit moest zijn. Dus probeerden we te laten zien dat elke verbetering niet alleen voldeed aan de eisen van certificering maar ook de omringende ecosystemen beschermt voor de toekomst.”

Welke grote stappen vooruit hebben ze gemaakt in duurzaamheid?
“Alle acht boerderijen zijn gevestigd in landelijk gebied, vlakbij bossen, rivieren en stranden. De boeren begrijpen nu dat ze met hun werk deel zijn van die ecosystemen en dat hun activiteiten een positieve of negatieve impact daarop kunnen hebben.  Elke taak op de boerderij is geanalyseerd om te bepalen welke impact het heeft op het milieu. We hebben praktijken geidentificeerd die schade beperken en gaan zo de problemen tegen. Het einddoel is om op een balans uit te komen die vooral voordeel heeft voor het milieu. Andere grote stappen die de boeren hebben gemaakt waren de creatie van natuurlijke grenzen tussen boerderijactiviteiten en bos- of watergebied, en het opzetten de installatie van systemen om water te behandelen.”

istock_000011304604_large-e1438357973796

Watermeloenen. Foto: iStock.


Hoe wordt de lokale gemeenschap beter van jullie werk?
“Producenten nemen hun verantwoordelijkheid voor de natuurlijke bronnen die hun boerderijen omringen. De arbeiders hebben betere arbeidsomstandigheden en gegarandeerde toegang tot gezondheidszorg, noodhulp en juridische bijstand. Ook is de lokale bevolking meer bewust geworden van het belang van duurzaamheid. Herbebossing en afvalinzameling worden samen met scholen uitgevoerd en de gemeenschap heeft training gekregen over de duurzaamheidscriteria waar je aan moet voldoen om certificering van de Rainforest Alliance te krijgen.

Hoe voelt jullie bedrijf zich als eerste in Costa Rica om het Rainforest Alliance Certified™ keurmerk te krijgen voor meloenen?
“Het voelt geweldig om de toon te zetten, de leider te zijn. Maar het is niet makkelijk. Nu is het aan ons om te blijven verbeteren en onze positie te behouden door doorzettingsvermogen en innovatie. Voor de audits beseften we al dat we nieuwe bedrijfspraktijken moesten invoeren. Eerst zie je alles als taak die je moet vervullen. Maar als je het echte doel van certificering begint te begrijpen verandert werk in een commitment aan de aarde, de bewoners en aan jezelf. Het is een manier van leven die ons dwingt om onszelf te veranderen in hoe we dagelijks denken en gedragen. We weten dat de beslissing om te certificeren de juiste was em dat andere producenten onze lead zullen volgen en certificeren zullen gaan zoeken.”

Kijk hier eens wat er allemaal te vinden is in Nederland aan Rainforest Alliance gecertificeerde producten.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s