Landbouw

Hoe boerinnen meer invloed kunnen hebben

frau-cachique-peru

Juana Payaba Cachique en haar dochter in Peru. Foto: Katy Puga

Juana Payaba Cachique en haar dochter (op de foto) wonen in Peru, waar de Rainforest Alliance ondermeer vrouwelijke leiders traint om deel te nemen aan rondetafel discussies over het gebruik en beheer van de natuurlijke bronnen van het land.

Klimaatslimme landbouw
In Oeganda verbouwt Beatrice Kakai, moeder van zes kinderen, koffie. Op haar boerderij zijn de opbrengsten gegroeid sinds ze is begonnen met het planten van schaduwbomen tussen haar koffiestruiken om bodemerosie tegen te gaan. Ze gebruikt de zogeheten Klimaatslimme aanpak CSA (Climate-Smart Agriculture). Nu komen buren en vrienden vaak bij haar aankloppen voor advies over hoe zij zelf hun eigen boerderij kunnen verbeteren.

Minder toegang
In sommige ontwikkelende landen is meer dan de helft van de boeren vrouw. Ondanks de numerieke meerderheid hebben vrouwen vaak minder toegang tot land, training, technologie en financiële ondersteuning. Ze hebben niet dezelfde mogelijkheden als mannen om hun productiemethoden te verbeteren en meer gebruik te maken van de globale markt.

De Rainforest Alliance werkt eraan om vrouwen hierin te trainen en te ondersteunen. Vrouwen zoals Juana en Beatrice. Zodat ze beiden kunnen werken aan duurzame landbouw en beiden actief betrokken zijn bij allerlei besluiten en processen. Dit is absoluut essentieel voor hun eigen levensonderhoud maar ook van hun families en de gemeenschappen waarin zij wonen.

4 voorbeelden 
Hier zijn 4 voorbeelden van wat wij bij de Rainforest Alliance doen aan de gelijkheid van mannen en vrouwen in de landbouw in de landen van oorsprong:

  1. We moedigen klimaatslimme landbouw aan en trainen vrouwen hoe ze in aanmerking kunnen komen voor Rainforest Alliance certificering.
  2. De Rainforest Alliance werkt aan een veilige en gelijke werkomgeving voor vrouwen. Dat betekent bijvoorbeeld een strikte ban op discriminatie en dwangarbeid op de boerderijen die Rainforest Alliance gecertificeerd zijn. Vrouwen en mannen moeten gelijke toegang hebben tot opleiding en gelijke beloning krijgen voor hetzelfde werk. Seksuele intimidatie, afpersing, geweld en andere types van fysieke of psychologische maatregelen om arbeiders te intimederen of te straffen zijn verboden.
  3. De Rainforest Alliance voert ook door donoren gesponsorde projecten uit in samenwerking met de industrie. In deze projecten werken we actief om vrouwen te betrekken bij landbouw. Het project waarin Beatrice werkt is een samenwerking met het Britse koffiebedrijf Taylors of Harrogate. Dit project ondersteunt de koffieboeren in Oeganda tegen de opkomende gevolgen van klimaatverandering.
  4. In de Napo-regio in Ecuador werken we samen met boeren om hun productie van naranjilla, een lokaal fruit, te verbeteren en verduurzamen. De helft van de pilot-locaties van het project wordt door vrouwen gerund.

Lees het hele rapport hier.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s