Landbouw

Klimaatslimme landbouw om toekomst cacao veilig te stellen

Cacaovruchten

Cacaovruchten

Voor kleinschalige cacaoboeren zal klimaatverandering naar verwachting een grote impact hebben op hun productie. Aanpassing aan klimaatverandering is dan ook van essentieel belang, niet alleen voor ons om chocolade te kunnen eten in de toekomst, maar juist om het levensonderhoud van veel mensen die afhankelijk zijn van cacao te veilig te stellen.

In een nieuw project dat zich richt op klimaatslimme landbouw, werkt de Rainforest Alliance samen met belangrijke spelers in de landbouw- en klimaatwetenschap om cacaoboeren te helpen met de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Ghana
Het project begint in Ghana en richt zich op de integratie van klimaatslimme landbouw in de productie van cacao door toegepaste wetenschap, certificering en investeringen. Onderzoek naar klimaatverandering zal worden vertaald naar acties in het veld met strategieën en beleid voor de boeren. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met CCAFS (Het onderzoeksprogramma naar Klimaatverandering, Landbouw en Voedselzekerheid). Deze onderzoekscoalitie wordt geleid door CIAT (International Center for Tropical Agriculture).

“Dit is een geweldige kans om zinvolle aanpassingsstrategieën aan klimaatverandering op te schalen en mainstream te maken, zodat alle deelnemers in de productieketen van de cacaosector er baat van hebben. Verder voegt het waarde toe om klimaatwetenschap te vertalen en te integreren in duurzaamheidcertificering”, zegt Martin Noponen, senior manager van het klimaatprogramma van de Rainforest Alliance.

Klimaatskimme landbouw
Het project startte onlangs met een workshop, waarbij een groot aantal deelnemers in kaart werden gebracht met hun lopende activiteiten en mogelijkheden en moeilijkheden werden geïdentificeerd in klimaatslimme cacaoproductie. Aan het eind van het jaar zal een soortgelijk project worden opgestart in Peru om de klimaatslimme strategieën te integreren in zowel koffie- en cacaoteelt. Volgend jaar zullen we naar Nicaragua gaan.

Hopelijk kan dit een belangrijke stap vormen in de aanpassing van de landbouw aan klimaatverandering en zo de toekomstige levering van koffie en cacao veiligstellen. Net als het levensonderhoud van degenen die werken aan de productie van deze gewassen.

Beter kwaliteit cacao levert betere prijzen op.

Beter kwaliteit cacao levert betere prijzen op.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s