Met wie we werken

Tienduizend euro voor educatie op scholen in Guatemala

Tienduizend Limburgse schoolkinderen hebben samen een bedrag ingezameld voor leeftijdgenoten in Guatemala. Het ingezamelde geld is verdubbeld door dierenpark GaiaZOO in Kerkrade en gedoneerd aan de Rainforest Alliance om milieu-educatieprojecten op te zetten op een aantal basisscholen in het Midden-Amerikaanse land. 

Om het tienjarig bestaan te vieren ging GaiaZoo onlangs een bijzondere samenwerking aan met onderwijsorganisatie Innovo, waarbij een aantal scholen uit de regio zijn aangesloten.10.000 scholieren hebben de bladsnijdersmieren in het nieuwe Tapir Terrarium van de dierentuin geadopteerd. Per mier haalden de kinderen 1 euro op. Met vijfduizend mieren in het terrarium liep dat bedrag al snel op. Het totaalbedrag dat ze ophaalden werd verdubbeld door het Gaia Nature Fund, de stichting waarmee de dierentuin brede flora- en faunaproject ondersteunt.

Op zoek naar een goed doel dat paste bij het ingezamelde geld kwam directeur Rob Huppertz van GaiaZOO al snel uit bij koffiebrander Blanche Dael uit Maastricht. Het bedrijf is al een tijdje de leverancier van de koffie die wordt geschonken in de Zoo: de Signe Nature koffie, die 100 procent Rainforest Alliace gecertificeerd is

escuele_09Escuela Blanche Dael
Blanche Dael steunt namelijk met een eigen stichting een aantal basisscholen in een koffiegebied in Guatemala. De scholen zijn gebouwd door de Maastrichtse stichting Pimma, die momenteel in de regio bezig is met de tiende school in aanbouw. De eerste school in het dorp San Martin, Ostuncalco werd vernoemd naar Blanche Dael: Escuela Blanche Dael. “Inmiddels steunen we niet alleen deze school, maar ook nieuwe projecten van Pimma en nog twee andere schoolprojecten”, legt Mireille Berghof-Fitters uit van Blanche Dael. “Nu we de kans kregen van GaiaZoo om extra fondsen te gebruiken, hebben we die aangegrepen om in samenwerking met Martine Willems van de Rainforest Alliance een onderwijsproject over het behoud van het regenwoud op te zetten in de door Pimma gebouwde scholen. Zo konden we ons netwerk mooi aan elkaar knopen.”

De cirkel is rond
Dat basisschoolkinderen uit Zuid-Limburg een deel van het geld hebben opgehaald, maakt het extra bijzonder volgens Berghof-Fitters. “De cirkel van onderwijs is zo rond. Ook kunnen zij zelf in hun eigen streek ook genieten van de flora en fauna van het regenwoud in de GaiaZOO.

koffie_250_cafe_signenatureWaar komt de koffie vandaan?
Ook voor Blanche Dael zelf is duurzaamheid heel belangrijk. Het bedrijf is ambitieus om te werken met duurzame gecertificeerde koffie, stelt Berghof-Fitters. “Steeds meer klanten vragen ernaar. Ze vinden het belangrijk om te weten waar de koffie vandaan komt.” Blanche Dael heeft in haar ISO 26000 verklaring de ambitie staan om het aandeel Rainforest Alliance koffie sterk uit te breiden. Berghof-Fitters: “We lopen voor op de gestelde doelen. Medio juli krijgen wij koffie binnen vanuit Guatemala, Costa Rica en Brazilië. Deze koffie is allemaal Rainforest Alliance gecertificeerd en dan valt in totaal 80 procent van al onze aangeboden koffie onder dit keurmerk. Blanche Dael is overtuigd van het programma van Rainforest Alliance en we kijken uit naar de samenwerking met Stichting Pimma.”

De Signe Nature koffie van Blanche Dael is 100 procent Rainforest Alliance gecertificeerde koffie. Het is de koffie die wordt geschonken in de Gaia Zoo in Kerkrade. Van elk verkocht pak Signe Nature koffie steunt de koffiebrander 0,25 euro aan het Gaia Nature Fund, dat brede flora en faunaprojecten steunt.

Educatie
De Rainforest Alliance helpt leerlingen wereldwijd van alle leeftijden om te begrijpen welke rol we allemaal spelen bij het behoud van biodiversiteit. Onze educatiematerialen voorzien kinderen, leraren en ouders met de informatie die ze nodig hebben om milieuvraagstukken te begrijpen en om actie te kunnen nemen om onze planeet te helpen beschermen.

Lees meer over de milieu-educatie van Rainforest Alliance.

 

One thought on “Tienduizend euro voor educatie op scholen in Guatemala

  1. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2015 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s