Consumenten/Duurzaamheid

Waar moet een geloofwaardig keurmerk aan voldoen?

Er zijn veel consumenten die een verschil willen maken door bij het boodschappen doen te kiezen voor duurzame producten. Ze letten daarbij op keurmerken of statements die allerlei dingen beloven. Sommige daarvan beloven je van alles onder de zon, anderen klinken te goed om waar te zijn. Op Challenge The Label kun je de geloofwaardigheid checken van het keurmerk dat je tegenkomt.

Zo betekent ‘vers gevangen vis’ op sommige producten dat de vis wekenlang in bevroren staat de wereld rond heeft gereisd, voordat het de supermarkt heeft bereikt. Een ‘lokaal geproduceerd’ product blijkt toch van veel verder weg te komen dan je denkt. Met andere woorden wat is de belofte van een bedrijf waard die zich inzet voor het milieu, zonder dat dit bevestigd wordt door een onafhankelijke instantie of door harde feiten?

ISEAL Alliance
challenge-stampDe ISEAL Alliance heeft nu een nieuwe (Engelstalige) website gestart die je helpt om te kiezen voor geloofwaardige keurmerken: Challenge The Label. Die laat duidelijke voorwaarden zien waaraan zo’n keurmerk moet voldoen. De Rainforest Alliance hecht groot belang eraan dat consumenten met een goed en zuiver geweten kunnen kiezen voor een product met een keurmerk. Samen met andere certificeringsorganisaties, voor wie geloofwaardigheid net zo belangrijk is, voldoet het Duurzame landbouwnetwerk SAN, -waarvan Rainforest Alliance een van de leden is-, aan de criteria van de ISEAL Alliance.

Het Rainforest Alliance keurmerk staat voor duurzame en verantwoorde landbouw in de tropen. Om ons statement waar te maken zorgen we ervoor dat de de naleving van de SAN-standaard voor duurzame landbouw wordt gedaan door onafhankelijke instanties.

Bekijk de video van ISEAL Alliance:

 

 

 

 

 

 

One thought on “Waar moet een geloofwaardig keurmerk aan voldoen?

  1. ISEAL: rechter én partij? Een geloofwaardig keurmerk antwoord wanneer consumenten doorvragen, Peter. Ik doe mijn best om door te vragen, maar antwoorden blijven bij de drie bekendste keurmerken dan erg snel uit.

    Privé-organisaties zetten een duurzaamheidsstandaard uit en gaan nu bepalen wie daaraan niet voldoet… niet voldoet?

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s