Rainforest Alliance

10 Redenen waarom certificering werkt

Consumenten hebben een overvloed aan keurmerken om uit te kiezen bij het doen van hun wekelijkse boodschappen. Maken al deze labels nu echt het verschil zoals ze zeggen te doen? Om te spreken in de termen van onze eigen keurmerk: het kleine groene kikkertje biedt een garantie dat het product of ingrediënt afkomstig is van een gecertificeerde boerderij die het milieu en de rechten van de landarbeiders en hun gezinnen beschermt. Dus is dat echt zo? Ja, en hier zijn 10 redenen om onze kikker te volgen en voor het Rainforest Alliance keurmerk te kiezen.

Wilde dieren worden beschermd op gecertificeerde boerderijen. Foto: SAN

Wilde dieren worden beschermd op gecertificeerde boerderijen. Foto: SAN

 1. Hogere lonen, betere opleidingen en veiligere arbeidsomstandigheden bij bosbouw Uit een studie naar bosbouwbedrijven in Brazilië blijkt dat 100 procent van werknemers op FSC / Rainforest Alliance gecertificeerde bosbouwbedrijven over schriftelijke trainingsmaterialen beschikt. Bij niet-gecertificeerde bedrijven was dat slechts 14 procent. De gecertificeerde bedrijven hebben bij 100 procent van hun machines veiligheidsstructuren geinstalleerd op de plek terwijl dat bij de niet-gecertificeerde bedrijven 0 procent is. In de gecertificeerde ondernemingen verdient 97 procent van de werknemers meer dan het minimumloon, bij de niet-gecertificeerde bedrijven is dat 72 procent.
 2. Koffieboeren gaan beter om met afval en pesticiden In een studie uit 2012 waarin gecertificeerde en niet-gecertificeerde koffieboerderijen in Colombia werden vergeleken, bleek dat de eerste groep significant meer beschermende kleding te gebruiken bij het werken met chemicaliën. Daarnaast bleken ze speciale opslagplekken te hebben om giftige stoffen veilig te bewaren, meer werknemerstrainingen te organiseren op het gebied van EHBO en gebruik van giftige middelen en beter om te gaan met hun afvalverzameling.
 3. Meer kinderen naar school Uit een andere vergelijkende studie van bosbouwbedrijven in zuidelijk Brazilië blijkt dat 85 procent van de schoolplichtige kinderen op FSC/Rainforest Alliance beheerd bosland naar school gaat. In niet-gecertificeerde bosgebieden is dat slechts 15 procent.
 4. Meer voordelen voor bosbouwers en gemeenschappen Uit een onderzoek uit 2011 naar FSC/Rainforest Alliance gecertificeerde bossen bij UNESCO World Heritages sites, blijkt dat gecertificeerde ondernemingen meer bezig zijn met inkomen, veiligheid en arbeidsomstandigheden. Ook helpen ze om de leefbaarheid van de nabije omgeving te verbeteren door lokaal personeel te huren en inkopen te doen.
 5. De gezondheid van de bodem Koffieboerderijen in Colombia met Rainforest Alliance certificering hebben een consistent hogere rijkdom en diversiteit aan geleedpotige bodeminsecten te hebben op hun grond dan niet-gecertificeerde boerderijen. Denk aan diertjes zoals spinnen, mijten en teken, die gevoelig zijn voor de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem. Hun aanwezigheid is een indicator van een gezonde bodem.
 6. Bescherming van mensapen en andere zoogdieren Een onderzoek naar houtbedrijven in Gabon laat zien hoe FSC-gecertificeerde bedrijven meer bescherming bieden voor wilde dieren. Ze voeren 86 van best practices uit, terwijl dat bij niet-gecertificeerde bedrijven dat 29 procent is.
 7. Vermindering van erosie en bescherming van waterwegen Een onderzoek naar cacaoboeren in Ivoorkust in 2012 laat zien dat gecertificeerde boerderijen meer maatregelen treffen om water te besparen en beschermen dan niet-gecertificeerde cacaoboeren. Bij onderzoek naar tekenen van bodemerosie in waterwegen die over de boerderijen doen gecertificeerde boeren het beduidend beter dan hun collega’s die niet werken volgens de criteria van certificering.
 8. Opslag Co2 en tegengaan van ontbossing In de Petén region in noordelijk Guatemala is ontbossing 20 keer lager op FSC-bosconcessies dan in nabij gelegen beschermde natuurreservaten.
 9. Meer stabiliteit voor boeren Uit een peiling onder cacaoboeren in Ivoorkust blijkt dat de netto opbrengsten significant hoger zijn op de boerderijen die werken volgens de criteria van certificering dan op de niet-gecertificeerde boerderijen: 403 dollar ten opzichte van 113 dollar per hectare. Tweederde van de gecertificeerde boeren hebben het gevoel dat hun economische situatie het afgelopen jaar verbeterde. Onder de niet-gecertificeerde boeren was dat maar een kwart die dat gevoel had.
 10. Verandering op grote schaal Rainforest Alliance-certificering is een systeem dat zowel grondig als het diepgaand is en het vermogen heeft om zichzelf te repliceren en overgedragen kan worden over verschillende regio’s en culturen. Daardoor kan het hele handelsketens helpen verduurzamen dankzij het werk van miljoenen kleine boeren met wie we samenwerken. In 2014 werkten we in ons landbouwprogramma samen met 1,2 miljoen producenten die 3,5 miljoen hectare landbouwgrond verbouwen volgens de strenge eisen van het Sustainable Agriculture Network (SAN), waarop de Rainforest Alliance certificering is gebaseerd.

Lees meer over hoe wij onze impacts meten en welk verschil we maken voor het milieu, arbeiders, hun families en omliggende gemeenschappen

6 thoughts on “10 Redenen waarom certificering werkt

 1. Hoi, volgens de cacaobarometer 2015 moet een cacaoboer in Ivoorkust vier keer zoveel verdienen dan nu om de armoedegrens van twee dollar per dag te bereiken. Om een loon te bekomen dat zowel in de basisbehoeften voorziet als een leefbaar inkomen kan verzekeren, moet het nog heel wat meer omhoog.

  Uit jullie peiling onder cacaoboeren in Ivoorkust blijkt dat de netto opbrengsten significant hoger zijn op de boerderijen die werken volgens de criteria van certificering dan op de niet-gecertificeerde boerderijen: 403 dollar ten opzichte van 113 dollar per hectare. Gaat het hier dan om boeren die de armoedegrens van twee dollar hebben weten te bereiken? En hoe zorgt RA ervoor om tot een echt leefbaar inkomen te komen? Of mikt het keurmerk op het verduurzamen van de armoede onder de boeren?

  Hartelijk dank voor een antwoord,
  Steven

  • Ha Steven. Dank je voor je reactie. Wat de boeren in dit onderzoek toen (2012) verdienden per dag kan ik niet uit de samenvatting herleiden. De inkomens zijn zo laag dat er meer nodig is om een goed inkomen voor de boeren te realiseren. We leren boeren om effiënter en beter te werken, waardoor hun productie stijgt en de kwaliteit van de cacao beter wordt. Dat zorgt voor hogere inkomens. Certificering zorgt dus voor verbetering, maar jammer genoeg kan het er nog niet voor zorgen dat er hogere lonen worden afgedwongen. Wel staat het leefbare loon hoog op de agenda. We zijn bezig met de andere partners van de ISeal Alliance om actuele en benodigde lonen in kaart te brengen zodat alle betrokken partijen daarmee aan de slag kunnen. Het stond vorige week hoog op de agenda op de ISeal Alliance conferentie in Berlijn.

   • Klopt Peter. Maar eigenlijk gaat het hier niet meteen over lonen. De kleine cacaoboer is een zelfstandige. Wat moet zijn product kosten, om een leefbaar inkomen te verdienen? Voor hem/haar en zijn familie. Volgens mij wordt het tijd om te stoppen met te blijven rekenen. Het is onderhand wel geweten hoe en waar het schoentje knelt. Hopelijk bericht je ook nog over ISeal, want er verschijnt weinig tot niets over.

 2. Pingback: 1 vraag bij 10 redenen waarom certificering werkt | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s