Klimaatverandering

6 Projecten die gemeenschappen helpen tegen klimaatverandering

In Parijs vindt deze week de allereerste Klimaat Week plaats. Een goed moment om eens te kijken naar ons eigen werk om lokale gemeenschappen te helpen zich aan tepassen aan klimaatverandering.

1. MREDD+
In het door USAID gesteunde project MREDD+ (Mexico Alliance for Reducing Emissions from Deforestation and Degradation) werken we aan de versterking van gemeenschappen, zodat deze hun boerderijen en bosbedrijven duurzaam kunnen beheren en zich kunnen aanpassen aan de effecten van klimaatverandering. Ook ondersteunen we de Mexicaanse regering in haar werk om een nationale REDD+ strategie te ontwikkelen en uit te voeren.

2. Het CO₂ Koffie Project
Het CO₂ Koffie Project helpt om bossen te beschermen en te herstellen en vraagt aandact voor de duurzame productie van koffie op lange termijn in vier gemeenschappen in de staat Oaxaca, zuidelijk Mexico. Dit project helpt verder de Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen in dit gebied om klimaatverandering tegen te gaan en zich aan te passen aan de impacts ervan, en tegelijk het levensonderhoud van de boeren te verbeteren door de verkoop van emissierechten (carbon credits).

3. GuateCarbon Project
Al sinds begin jaren negentig is de Rainforest Alliance actief in het Maya Biosphere Reservaat in Guatemala. Sindsdien werken we samen met lokale gemeenschappen om ze te helpen hun bronnen duurzaam te beheren en te voldoen aan de strenge bosbouw standaarden van de FSC (Forest Stewardship Council). Daaruit is het GuateCarbon project ontstaan die als doel heeft om de CO₂ uitstoot te verminderen door ontbossing tegen te gaan en om meer inkomsten voor de lokale bevolking te genereren door de verkoop van emissierechten.

4. CNCG
Het CNCG (Climate, Nature and Communities in Guatemala) programma is opgericht in 2013 door een consortium van milieudeskundigen, wetenschappers en bedrijven, geleid door de Rainforest Alliance in samenwerking met een dozijn partners. CNCG werkt met midden-en kleinbedrijven om hun duurzame bosproducten en diensten te vermarkten. Het programma biedt gemeenschappen, producenten en overheidsinstellingen training aan om hen te helpen zich aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. Het programma werkt samen met lokale milieuorganisaties om hun bestuurlijke vaardigheden te verbeteren net als hun financiele, technische en strategisch management. Ook steunt het de ontwikkeling van vijf REDD+ projecten en initiatieven om CO₂ uitstoot tegen te gaan.

5. NZDZ
Het project NZDZ (Net-Zero Deforestation Zones) is ook gesteund door de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID en werkt samen met agrarische en bosgemeenschappen in de bedreigde landschappen van de Andes-Amazoneregio’s van Peru, Ecuador en Colombia. Ons doel is om prikkels te creëren voor het duurzame beheer van boerderijen en bospercelen als alternatief voor boskap, bosomvorming en degradatie. Samen met lokale partners steunen wij het werk van deze gemeenschappen om hun bossen te verbeteren en herstellen en om de opslag van CO₂ te verhogen door duurzame bosbouw en landbouw die ook economisch productief zijn.

6. Bia-Juabeso
In de regio Bia-Juabeso in Ghana werken we samen met 36 cacao verbouwende gemeenschappen om agrobosbouw te implementeren op gemeenschappelijk niveau. Dat doen we in een gebied van meer dan 27.000 hectare groot. Tot nu toe zijn er meer dan 20.000 zaailingen geplant van schaduwbomen en meer dan tweeduizend boeren zijn getraind volgens de SAN (Sustainable Agriculture Network )-standaard, waarop de Rainforest Alliance certificering is gebaseerd. Ook hebben ze training gekregen over de Klimaatmodule van de SAN. Resultaat: 6.000 hectare duurzaam beheerde en Rainforest Alliance gecertificeerde landbouwgrond. Door toepassing van de klimaatslimme landbouwpraktijken, die herbebossing centraal hebben staan en CO₂ voorraden verbeteren op de boerderijen, verwachten deze boeren de komende twintig jaar 140.000 ton aan CO₂ op te slaan.

Leer meer over ons werk in klimaatverandering.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s