Dieren

6 Bedreigde dieren en hun families

Wat een dilemma! Vandaag is het én Internationale Dag van de Bedreigde Diersoorten als Internationale Dag van het Gezin. Welke moeten we nu vieren hier op de Frog Blog?

De Rainforest Alliance werkt onvermoeibaar aan de verbetering van het welzijn van de gezinnen over de hele wereld. Dat doen we onder meer door de bescherming van vrouwen en de rechten van kinderen en het verbeteren van het levensonderhoud van de boeren, bosbouwers en gemeenschappen met wie wij samenwerken. Aan de andere kant zijn we net zo toegewijd aan de bescherming van biodiversiteit en bedreigde diersoorten en hun habitats.

Dus er is maar één oplossing: een fotografische viering van bedreigde soorten met hun families.

1. Een van de meest kritisch bedreigde zoogdieren in de wereld, is de Afrikaanse wilde hond. Deze wilde hond leeft meestal in Tanzania en het noorden van Mozambique. Deze fascinerende dieren staan bekend om hun snelheid. Over een afstand van 5 kilometer kunne ze een gelijkmatig tempo van 48 km/u volhouden. In een korte sprint bereiken ze zelfs snelheden van 60 km/u. Ondanks hun indrukwekkende jachtsucces (80% van de pogingen slaagt), die zelfs hoger is dan die van leeuwen- zijn ze erg zorgzaam naar elkaar binnen de groep: alle volwassenen zorgen samen voor de pups; volwassenen voeden de kleintjes voor dat ze zichzelf voeden. Er ontstaan hiërarchieën binnen de groep zonder geweld.

1200px-african_wild_dog_lycaon_pictus_young_at_umkhuze_game_reserve_kwazulu-natal_south_africa_15242327730author-derek-keats-e1431540413476

Afrikaanse wilde honden. Foto: Derek Keats.

2. De populaties van zowel de Afrikaanse olifant, het grootste landzoogdier op aarde, als de kleinere Aziatische olifant zijn gedecimeerd door de handel in ivoor. Omdat olifanten uitgestrekte gebieden nodig hebben om te zwerven en grazen, heeft ook de vernietiging van hun habitats geleid tot de daling van het aantal dieren. Olifanten leven in complexe, matriarchale sociale structuren. Volwassen mannetjes leven meestal op hun zichzelf.

Een olifantenfamilie. Foto: iStock.

Een olifantenfamilie. Foto: iStock.

3. Een ondersoort van de oostelijke gorilla, de berggorilla, leeft in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. Oorlog, jacht, vernietiging van hun habitat en ziekte hebben hun aantallen gedecimeerd. Berggorilla’s blijven een ernstig bedreigde diersoort. Nog niet zo lang geleden was de verwachting dat ze  zouden zijn uitgestorven aan het einde van de twintigste eeuw. Gelukkig genieten ze nu van een bescheiden comeback, dankzij natuurbescherming, zoals bijvoorbeeld de duurzame bosbouwconcessies, gecertificeerd door de Rainforest Alliance .

mother_and_baby_mountain_gorillas-_volcanoes_national_park_rwanda_8159411404wikicommons-author-carine06

Moeder en baby gorilla’s in het Volcanoes National Park, Rwanda, iStock.

4. Kijkend in hun gevoelvolle gezichten, begrijp je waarom de Maleisiërs deze zeer intelligente wezens, -die 96,4 procent van ons DNA delen, ‘mensen van het bos’, noemen. Orang-oetans hebben meer dan 80 procent van hun habitat verloren in de laatste twintig jaar,. Dat is vooral te wijten aan onverantwoorde palmolieteelt, ontbossing, jacht, stroperij en de illegale handel in huisdieren. Sumatraanse orang-oetans hebben de status ernstig bedreigd, de  orang-oetans op Borneo hebben de bedreigde status.

orangutans-istock-e1431540710257

Orang Oetans. Foto: iStock.

5. De Sumatraanse tijger is de laatste overgeblevene van de Indonesische tijgers. Er zijn er nog minder dan 400 van over. Ontbossing en ongebreidelde stroperij leidden al eerder tot het uitsterven van de Javaanse en Balinese familieleden en vormen nu een bedreiging voor de Sumatraanse tijger. Ook de Zuid-Chinese tijger, die al 25 jaar niet is gespot in het wild wordt nu beschouwd als “functioneel uitgestorven. Ook van de bedreigde Amoer of Siberische tijger van het Russische Verre Oosten, Noord-China en het Koreaanse schiereiland zijn nog maar rond de 450 dieren over.

Sumatraanse tijgerkoppel. Foto: iStock.

Sumatraanse tijgerkoppel. Foto: iStock.

6. Zoals hun pre-historische en onverwoestbare uiterlijk suggereren, behoren neushoorns tot de oudste groepen zoogdieren op aarde. Maar we zouden ze zomaar al snel op een dag kunnen verliezen. Jagers doden ze af in drommen, zo zijn de hoorns van deze dieren goud waard, vanwege de vermeende geneeskrachtige werking. Er zijn slechts ongeveer 35 Javaanse neushoorns over. Het gaat weinig beter voor de Sumatraanse neushoorns. De zwarte neushoorns van Namibië en de kustzone van Oost-Afrika zijn ook ernstig bedreigd.

Neushoorns. Foto: iStock.

Neushoorns. Foto: iStock.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s