Duurzaamheid

7 Makkelijke tips om je kantoor te vergroenen

Van het papier in de printer, de stoel in directievergaderkamer tot de koffie in de automaat. Allemaal zijn ze hun leven begonnen in een bos of op een boerderij. Mits verantwoord geproduceerd kunnen ze bijdragen aan een beter leven voor mens en dier. Maar je kan meer doen om je kantoor te vergroenen. 7 makkelijke tips!  

De bossen en boerderijen waar papier, hout en koffie vandaan komen kunnen belangrijke toevluchtsoorden zijn voor wilde dieren, zorgen voor beter levensonderhoud van de werknemers en een opslag vormen voor broeikasgassen die leiden tot opwarming van de aarde. Allemaal terwijl we er de goederen en diensten op produceren waar we zo afhankelijk van zijn.

Ook op kantoor in Nederland kun je een bijdrage leveren aan een beter milieu. Bekijk deze tips eens:

 1. Schakel verlichting uit. Wist je dat kantoorverlichting die ’s nachts aanblijft per jaar evenveel energie verbruikt om een ​​huis voor bijna vijf maanden te verwarmen?
 2. Schakel de computer uit. Een computer die een nacht in slaapstand aanblijft zorgt in een jaar voor genoeg CO2 om een ​​dubbeldekker bus mee te vullen.
 3. Schakel de kopieermachine uit. Een fotokopieerapparaat die een nacht op standby stand staat verbruikt evenveel energie als nodig is om 30 kopjes thee te maken.
 4. Zet de verwarming lager. Door de kantoortemperatuur twee graden te verwarmen kost per jaar evenveel CO2 om een heteluchtballon mee te vullen.
 5. Laat geen ventilator draaien. Het kantoor kan benauwd in de zomer, maar het aanlaten van een ventilator ’s nachts kost evenveel energie als om een ​​iPhone 25 jaar lang te laten werken of een laptop voor een jaar.
 6. Natuurlijk is het verder vanzelfsprekend dat je kiest voor papier, briefpapier en meubels met het FSC-keurmerk op kantoor​​. De Rainforest Alliance certificeert bossen die voldoen aan de ecologische, sociale en economische normen van de Forest Stewardship Council (FSC) om bosland, gemeenschappen en wilde dieren te beschermen.
 7. En, als we het er toch over hebben. Kiest u voor uw medewerkers op kantoor voor de koffie en thee met ons groene kikkertje op de verpakking. Dit keurmerk verzekert u dat de koffie en thee verbouwd is volgens landbouwmethoden die bossen, bodem en waterwegen beschermen. Op bedrijven die fatsoenlijk loon bieden aan hun personeel en hun families, net als huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg.

Ontdek meer over verantwoorde inkoop en duurzaamheid in uw kantoor.

2 thoughts on “7 Makkelijke tips om je kantoor te vergroenen

 1. Op kantoor is er zeker veel te winnen wat betreft duurzaamheid, maar er zijn daarbuiten ook kansen voor het kantoorpersoneel. Hierbij een artikel over dit argument uit mij blog: http://antroponatura.com/. Misschien een aanvulling op jullie zeer interessante blog.

  Ganzen en boeren

  De laatste tijd zijn de ganzen, in het bijzonder de vergassing daarvan, heel veel in het nieuws. Dit zegt genoeg over het belang van landbouw in Nederland, vooral over het belang van de melkvee sector.

  De ganzen vliegen in grote aantallen naar de sappige weilanden. Daar hebben ze veel eiwitrijke grassen, die eigenlijk bedoeld waren voor de melkfabriekjes op 4 poten. De ganzen hebben in de uitgestrekte weilanden weinig te vrezen, want de eigenaren van de melkfabrieken hebben (bijna) alle roofdieren uitgeroeid. Dus het succes van de efficiënte landbouw heeft zijn keerzijde laten zien. De kruidenrijke graslanden van vroeger, ideaal voor de weidevogels, hebben plaatsgemaakt voor de raaigraslanden van nu, ideaal voor de ganzen.

  Dit is niet vreemd. Sinds de uitvinding van de landbouw, 8000 duizend jaar geleden in de vruchtbare halve maan. Ergens tussen het huidige Syrië en Iraq. Is er een constante evolutie geweest. De landbouw heeft namelijk één doel: voedsel produceren!

  Het overschot aan voedsel heeft het mogelijk gemaakt dat een deel van de bevolking zich bezig kon houden met studie, ontwikkelen van techniek en religie. Dit heeft de beschaving heel ver gebracht. Onze kennis hebben we te danken aan de boeren, die met hun werk ons voedsel produceren. Zonder efficiënte landbouw, in plaats van studeren, vakantie vieren, in de bossen wandelen of met zeilboot dobberen, moesten we met onze kromme rug de zware grond bewerken om het brood op de plank te krijgen.
  Deze landbouw heeft ons rijk gemaakt, maar heeft de natuur zo arm gemaakt dat iedereen het door heeft dat de prijs te hoog is, want op deze koers zullen we op lange termijn onze beschaving ten gronde richten.

  Eigenlijk zijn de ganzen een zegen. Ze hebben de discussie over landbouw en natuurbescherming weer hoog op de agenda gezet. De discussie wordt in kranten, facebook pagina’s, televisie en andere media hevig gevoed. Helaas zal het op discussieniveau blijven. Omdat de oplossing nog niet bestaat, althans, in de huidige welvaart.

  De kern van het probleem is dat er te weinig boeren zijn die te veel land moeten bewerken om voedsel te produceren. De familiebedrijven van vroeger hadden geen grote machines nodig, want die machines bestonden niet, en alles werd met paard of hand uitgevoerd. Ze hadden geen grote trekkers die laag grondwaterpeil nodig hadden, anders zouden ze in de modder zakken. Ze hadden minder koeien, want melk was één van de producten van de boerderij, samen met groenten, fruit, akkergewassen etc.

  Het was een grote familie met vele handen die het land moest bewerken.

  We zullen en moeten niet terug gaan naar die tijd. Maar de melkveebedrijven van nu horen eigenlijk ook bij een grote familie: de familie van Friesland-Campina. Het zou toch geweldig zijn als het personeel van Friesland-Campina, in het bijzonder het kantoorpersoneel, naar de boeren zouden gaan om te helpen, lekker buiten, met hark, zeis en vork. Een nuttige vorm van Team building!

  Gilberto

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s