Landbouw

Milieubewustzijn op theeplantages Sri Lanka

Onder de vele theeplantages in Sri Lanka, is Strathspey Estate een van de meest recente plantages die Rainforest Alliance certificering ontvangt. In de prachtige heuvels in de omgeving rond de voet van Adam’s Peak, Sri Lanka’s één na hoogste en meest heilige berg, verbouwt deze boerderij Ceylon thee van geode kwaliteit.

Thee is één van de belangrijkste exportproducten van Sri Lanka. Het wordt dan ook verbouwd in heel het land, maar de thee die wordt verbouwd vanaf 1200 meter boven de zeespiegel wordt beschouwd als de beste kwaliteit door de fijnproevers.

sri-lanka-blog
Creeper
Op de Strathspey Estate wordt al meer dan 150 jaar thee verbouwd. De afgelopen jaren groeide op de estate het bewust over het verduurzamen van de productie. Seevali Mudannayake is Group Manager bij Strathspey Estate, en als iemand weet van wat hoe je thee verbouwt is hij het. Hij leerde het vak van de grond af, door te beginnen als een zogeheten “creeper“, -een leerling die overal naartoe ‘kruipt’ om alles te leren over de theeplantage.

Nadenken over het milieu doet Mudannayake al veel langer dan de laatste tijd. “”Ik heb al 33 jaar ervaring in het werken in en met de natuur”, vertelt hij. “Het meeste van wat is opgenomen in de Rainforest Alliance concepten deed ik al. Toen hoorde ik pas dat er zoiets bestond als een certificering. Het verkrijgen van certificering is het bewijs dat ons bedrijf werkt volgens met goede landbouwpraktijken en de weg volgt naar meer duurzame landbouw. Daarnaast zou het een kans kunnen zijn om de prijs voor onze thee te verhogen op de veiling in Colombo.”

Inspiratiebron
Misschien kan het ook een inspiratiebron zijn voor andere boeren om milieuvriendelijker te werken. Lang niet elke theeboerderij in Sri Lanka voldoet aan de normen van de Rainforest Alliance certificering. Ik kan natuurlijk anderen niet dwingen, maar uiteindelijk zullen ze niet geen keus hebben. Opwarming van de aarde is niet meer te stoppen, en als we niet zorgen voor onze omgeving zullen we geen water meer hebben om te drinken of voedsel om te eten. Theeplantages zullen moeten sluiten. Of boeren willen of niet, we moeten duurzaam werken.”

Klimaatverandering
Veranderende weersomstandigheden en temperatuurpatronen zijn aanwijzingen dat klimaatverandering duidelijk zichtbaar is in Sri Lanka. Daarom heeft de Strathspey Estate een nieuw informatiecentrum geopend, waar Rainforest Alliance-coördinator, Miss Pradeepa verantwoordelijk is voor zowel de opleiding van het personeel in de Rainforest Alliance principes als het creëren van milieubewustzijn in de gehele gemeenschap.

Miss Pradeepa: “Ik werk vaak met de opvoeding van de kinderen over hoe we het milieu kunnen beschermen. Het is een goede manier om de boodschap door te geven. Wat Rainforest Alliance voor ons betekent, is dat we niet ons eigen milieu moeten vervuilen.”

sri-lanka-blog-3

Kinderen leren over klimaatverandering door educatie.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s