Met wie we werken

Hoe duurzame koffie bijdraagt aan het economisch herstel van Rwanda

Veel blijer kan Gilbert Gatali niet zijn met het grote succes van KZ Noir, het Rwandese koffiebedrijf waar hij directeur is. Winstmaken is echter maar een deel wat hem drijft in zijn werk. Vooral zijn positieve bijdrage met koffie aan het economisch herstel van zijn land maakt hem blij.

img_5741
Gatali is de zoon van Rwandese vluchtelingen, geboren in Kenia en opgegroeid in het Canadese Toronto. Hij heeft er persoonlijk belang bij om het economisch herstel van Rwanda te helpen. “Als een vluchteling betekent het zoveel om te kunnen terugkeren. Ik heb extreme veel geluk dat ik in de positie ben om Rwandezen te helpen om zichzelf en hun land in een positief daglicht te zien.”

Dit jaar had KZ Noir de primeur als eerste Rwandese koffieproducent bij het Cupping for Quality evenement. Een van de dochterondernemingen van KZ Noir, Karengera Coffee Company, en de kleinschalige boerderijen die de koffie leveren, was de eerste koffiegroep in Rwanda die Rainforest Alliance certificering verkreeg in 2013. Naast het leiden van KZ Noir beheert Gatali een café in de hoofdstad Kigali. We zijn daar eens met hem gaan zitten om verder te praten over onderwerpen die hem nauw aan het hart gaan: koffie, duurzaamheid en Rwanda.

Je familie is Rwandees, maar jij bent opgegroeid in Kenia en Canada. Wat betekent het voor je om weer terug te kunnen keren naar Rwanda en dit succesvolle bedrijf te leiden?
Gatali: “Als je als vluchteling opgroeit in een familie die verschrikkelijke dingen heeft meegemaakt betekent het enorm veel om terug te zijn. Tegelijk voel je je ergens schuldig: Waarom heb ik dat allemaal niet meegemaakt? Ik heb extreem veel geluk om terug te kunnen keren en positieve verandering te kunnen brengen hier in het land. Mensen kunnen naar school gaan dankzij de koffie. Mensen krijgen goede huis dankzij de koffie. Er is niets mooiers om te zien dan iemand die een paar jaar geleden nog koffie sorteerde in het wasstation, nu te zien opbloeien als cupper. Mijn café heeft bijvoorbeeld een barista ingehuurd die nu meedoet aan allerlei barista kampioenschappen. Zes jaar geleden had ze nog nooit van het word barista gehoord. Het is een fantastische ervaring om de levens van mensen te zien veranderen dankzij koffie. Ik kan me niks meer wensen.”

Wat voor veranderingen in het veld heb je gezien sinds KZ Noir’s dochteronderneming Karengera Coffee Company Rainforest Alliance gecertificeerd is?
Gatali: “We zien boeren die goede huisvesting hebben en zich wijden aan duurzame landbouwmethoden. Ze weten nu dat afvalwater behandeld moet worden, voordat het terug kan naar beken en rivieren. Ze weten dat het ten koste gaat van hun eigen gemeenschappen. Ze scheiden afval en leren wat ze kunnen weggooien en wat niet. Boeren leren van elkaar. ‘Oh, moet ik handschoenen dragen om dat te doen? Waarom?’ De medewerkers kennen hun rechten. We hebben een gelukkiger personeel nu, die weet dat het bedrijf om ze geeft.”

Welke resultaten met KZ Noir maken je persoonlijk het meest trots?
Gatali: “Het feit dat we al vier jaar succesvol zakendoen vind ik op zichzelf al een succes, zeker als je beseft wat een uitdagingen de koffiebranche kent. Maar vooral het feit dat we nog steeds werken met de boeren met wie vanaf het begin mee zakendoen, en tegelijk het aantal nieuwe boeren vergroten, is een prestatie. Er zijn ook andere koffiebedrijven, maar de boeren kiezen ervoor om met ons te blijven werken.”

Wat denk je van de recente duurzame koffie opleving in Rwanda?
Gatali:  ‘Ik vind het geweldig! We waren de eerste, maar het feit dat andere bedrijven ook verder gaan met duurzame koffie in Rwanda is een goede zaak. Hoe meer we mensen kunnen laten denken over duurzame koffie, hoe beter we met zijn allen uiteindelijk af zijn.”

Wat maakt koffie uit Rwanda zo speciaal?
Gatali: “We hebben gewoon veel liefde en passie voor koffie. Ook denk ik dat het speciaal is omdat vooral kleinschalige boeren het verbouwen met kleine bomen. Daardoor kunnen ze meer zorg geven aan hun gewassen. Het koffie wasstation wordt niet overweldigd door grote hoeveelheden koffiebonen. De mensen hier weten hoe ze meer tijd kunnen nemen voor kwaliteit, in tegenstelling tot een grote keten die alleen op knoppen drukt.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s