Toerisme

Toerisme biedt beter alternatief voor lokale gemeenschappen in het regenwoud

Verantwoord toerisme biedt bosgemeenschappen een levensvatbaar alternatief voor minder milieuvriendelijke economische activiteiten, zoals houtkap, olie- en delfstoffenwinning.

Denk bijvoorbeeld aan goed geleide eco-lodge. Het trekt bezoekers vanwege het omliggende regenwoud. De financiele prikkel die de toeristenstroom met zich mee brengt helpt de gemeenschappen om hun omgeving en tradities te beschermen. De Rainforest Alliance werkt samen met lodge-eigenaren, gemeenschappen en reizigers om duurzaam toerisme te omarmen.

Alternatief voor houtkap
In Ecuador, werken we bijvoorbeeld samen met de inheemse Kichwa gemeenschap van Añangu, die een alternatief wil voor de winstgevende maar onverantwoorde houtkap en oliewinning, die andere gemeenschappen in de region wel toestaan op hun land waarmee ze hun bossen vernietigen. Al in de vroege jaren ’90 kwamen de Kichwa tot de conclusie dat een eco-lodge zowel banen oplevert als helpt om het Nationale Park Yasuni te beschermen.

Het Napo Wildlife Center, dat ze runnen, biedt toeristen vandaag de dag een geweldige regenwoud-ervaring en de leden van de Kichwa-gemeenschap van een duurzame inkomstenbron. Ook geeft het de Kichwa de middelen om ruim 21.400 hectare ongerept regenwoud te beschermen. De Rainforest Alliance organiseerde workshops om de medewerkers van het Napo Wildlife Center te leren hoe ze zonnepanelen moeten installeren, hoe ze afvalwater moeten behandelen en afval kunnen composteren.

Milieubewust gerunde Lodge
In een ander project in Ecuador werkt de Rainforest Alliance samen met een lokale gemeenschap die de milieubewuste  Sani Lodge runt. De Lodge betaalt vanuit de toeristeninkomsten docenten Engels op de plaatselijke school en helpt met het regelen van studiebeurzen in de hoofdstad Quito of in het buitenland. Omdat het dorp zo afgelegen ligt investeert de Lodge ook in een dorpswinkel en dekt ze de kosten voor het verzenden van lokale agrarische producten naar de dichtstbijzijnde markt. Allebei zijn het belangrijke prikkels om de lokale jacht in te perken op de wilde dieren in het woud. Ook heeft de Lodge geholpen om de lokale leefomstandigheden te verbeteren door het bouwen van een latrine voor elk gezin in de gemeenschap.

Geel doodshoofdaapje
In Costa Rica, heeft de Rainforest Alliance de Titi Conservation Alliance geholpen bos te beschermen rond het beroemde Manuel Antonio National Park. Het populaire park beschermt 109 soorten zoogdieren – waaronder het bedreigde Geel doodshoofdaapje (mono tití) en trekt zo’n 150.000 toeristen per jaar. De herbebossings-, milieueducatie- en duurzame ontwikkelingprogramma’s van de Titi Conservation Alliance worden volledig gefinancierd door lokale ondernemers en leden van de lokale gemeenschap. “In deze gemeenschap van zeer rijke biodiversiteit, zijn we afhankelijk van het toerisme”, legt Ingrid Kuegeman van de Titi Conservation Alliance uit. “Maar om het toerisme en biodiversiteit een gelukkig huwelijk te laten hebben, moeten we experts zoals die van de Rainforest Alliance ons laten zien hoe het moet.”

In noordelijke laaglanden van Costa Rica, vlak tegen de grens met Nicaragua ligt Quebrada Grande. Dit door de gemeenschap gerunde 119 hectare grote reservaat maakt deel uit Costa Ricaanse Vogel Route project. Dit bestaat uit 12 toeristische reservaten van in totaal 5000 hectare beschermd gebied.

Lokale vogelgidsen
In Quebrada Grande leiden lokale vogelgidsen de vogelliefhebbers door het dichte woud naar een drie verdiepingen hoge uitkijktoren die hen een adembenemend uitzicht bieden, en met een beetje geluk, een kennismaking met de bedreigde Buffons ara (Ara ambiguus). De bewoners van Quebrada Grande en de andere gebieden op de Vogel Route hebben meegedaan aan Rainforest Alliance workshops, waar ze hebben geleerd over wat de langetermijn schade is van de jacht op wilde dieren, het houden van wilde dieren als huisdier en de verkoop van bedreigde fauna als souvenirs. Door het nemen van maatregelen om de natuurlijke schatten te beschermen waarvoor toeristen massaal naar Costa Rica komen, bouwen de inwoners van Quebrada Grande aan een economisch en ecologisch levensvatbare toekomst op basis van duurzaam toerisme.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s