Dieren

Red de Olifant Dag

Ze zijn sterk en voor niets en niemand bang. Toch zijn olifanten wereldwijd in een crisis. Zowel de Afrikaanse als Aziatische olifant zijn slachtoffer van stropers, smokkelaars en van verlies van habitat. Vandaag is het wereldwijd Save The Elephants Day en staan we stil bij wat wij kunnen betekenen voor deze sierlijke en indrukwekkende dieren, die zo’n belangrijke icoon zijn voor de wilde natuur.

Een veilig thuis voor Aziatische olifanten
De Rainforest Alliance beschermt olifanten op verschillende plekken in de wereld in haar werk op het gebied van duurzame landbouw en bosbouw. Zo vormen de gecertificeerde bosconcessies in het Deramakot Bosreservaat in Maleisië een thuis voor wilde Aziatische olifanten. De populaties in deze gebieden, waar de bossen duurzamer worden beheerd, zijn groter dan in nabij gelegen niet-gecertificeerde stukken bos, zo bleek uit onderzoek met cameravallen. Van sommige dieren, zoals de olifanten en orang-oetans, zijn de populaties in de gecertificeerde bossen zelfs groter dan in beschermde natuurparken in de buurt.

Thee en olifanten
Dat grote productie van een landbouwgewas samen kan gaan met de bescherming van grote zoogdieren, bewijst de Kericho Estate, de Rainforest Alliance gecertificeerde theeplantage in Kenia. Op de 13.000 hectare grote plantage komen allerlei wilde dieren voor. Naast Afrikaanse olifanten zijn dat ook luipaarden, colobus-apen en meer honderd soorten vogels.

Versnippering van ecosystemen
In oostelijk India, vormden de dichte bossen van de West-Ghats een veilige thuishaven voor inheemse volken en wilde dieren zoals Aziatische olifanten, Bengaalse tijgers en makaken. De groene heuvels zijn in de loop der tijd steeds meer gekapt en veranderd in koffie- en theeplantages. Een van India’s meest biodiverse gebieden is versnipperd geraakt. De Rainforest Alliance werkt samen met natuurbeschermers én koffie- en theeproducenten in het gebied om deze dieren te beschermen. Binnen de grenzen van de plantages ‘zijn overblijfselen van natuurlijke ecosystemen die fungeren als toevluchtsoorden voor vele bedreigde diersoorten.

Cacaoboeren
In Ghana helpen we samen met cacaoboeren om de olifanten en andere wilde dieren in de regio Bia-Juaboso te beschermen. 36 cacao-gemeenschappen die samen meer dan 27.000 hectare grond verbouwen zijn volgens de Rainforest Alliance certificering duurzamer gaan werken, waarbij ze ook meewerken het woud te herstellen.

Olifanten bij zonsondergang. Foto: Rainforest Alliance/Tensie Whelan.

Olifanten bij zonsondergang. Foto: Rainforest Alliance/Tensie Whelan.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s