Rainforest Alliance

5 Succespijlers om ontbossing tegen te gaan

De immer uitbreidende commerciële landbouw en bosbouw heeft tussen 2000 en 2012 voor de verwoesting van meer dan 50 miljoen hectare tropisch bos gezorgd. Oftewel meer dan zeven hectare bos per minuut. De gevolgen voor de biodiversiteit, klimaatverandering en de rechten en levensonderhoud van de bewoners van deze bossen zijn dan ook nauwelijks te overzien. 

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven van hout en landbouwproducten die aankondigen dat ze geen ontbossing meer willen in hun productieketen. Zulke beloftes zijn van harte welkom. Maar met de groei van deze toezeggingen bestaat het risico van verwarring, van greenwashing en van het verlies van kostbare tijd. Om blijvende voordelen op te leveren voor onze planeet, haar bossen én haar mensen hebben we duidelijkere definities nodig van wat ontbossingvrij inhoudt. We hebben duidelijke focus en verantwoording nodig.

Dat concludeert de Rainforest Alliance in de position paper Halting Deforestation and Achieving Sustainability, die we deze week hebben gepubliceerd.

Complexe aanpak
Het aanpakken van ontbossing is een complex probleem die langetermijn oplossingen nodig heeft en allerlei verschillende duurzaamheidsvraagstukken omvat die met elkaar verbonden zijn. Denk aan andere ecosystemen buiten de bossen, watervoorraden en de rechten van lokale gemeenschappen en arbeiders. Veel ontbossingvrije toezeggingen van bedrijven en overheden hebben nog niet de mogelijkheid van publieke verantwoording, zoals onafhankelijke standaarden en controles door derden die wel hebben. Denk bijvoorbeeld aan certificering van FSC (Forest Stewardship Council).

Maar als deze beloftes volledig worden nagekomen, doeltreffend worden uitgevoerd, en strategisch worden aangevuld, kunnen ze op ongekende schaal bijdragen aan duurzaamheid. Hoe houden we collectief onszelf op het juiste pad?

Vijf pijlers
In deze paper hebben we vijf pijlers van succes geïdentificeerd die een brug kunnen bouwen tussen ontbossingvrije beloftes en lange termijnwinsten voor bossen, mensen en duurzaamheid:

  1. Een verduidelijking van de definities van wat ontbossingvrij nu is, die zowel streng als tegelijk realistisch zijn.
  2. De aanpak van andere kritische risico’s en gevolgen van grondstoffenproductie.
  3. Het verhogen van de productiviteit en efficiëntie van bestaande landbouwgrond.
  4. Effectiever beheer van bossen en andere natuurlijke rijkdommen.
  5. Herstel van aangetaste gronden om ze weer productief en gezond te krijgen.

Een goede slogan is niet hetzelfde als een goede strategie
“De ontbossingvrije trend is waardevol en spannend, maar we missen nog een overeengekomen kader om deze belangrijke doelstelling werkelijkheid te laten worden”, stelt Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance.

“Ontbossingvrij betekent niet hetzelfde als geen bomen meer kappen, hoewel de consument het op die manier zou kunnen interpreteren. Een goede slogan is niet hetzelfde als een goede veranderingsstrategie. Het definiëren, implementeren en evalueren van ontbossingvrije beloftes is van essentieel belang, zodat de samenleving zelf kan beoordelen of bedrijven en overheden inderdaad de wereldwijde ontbossing tegengaan.”

De position paper is te downloaden via de internationale Rainforest Alliance website.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s