Inheemse volken/Toerisme

Afvalrecycling zorgt voor behoud traditionele medicijnen en het regenwoud

Traditionele medicijnen zijn al eeuwenlang onmisbaar voor de inheemse gemeenschappen in Peru’s Madre de Dios regio. Naast gezondheid zijn ze nu nog belangrijker: ze trekken toeristen naar het gebied en leveren zo belangrijke inkomsten op.

Het tropische regenwoud van Madre de Dios is vol met vogels, zoogdieren en en een ongelooflijke verscheidenheid aan begroeiing en medicinale planten, Toch worstelen de inheemse gemeenschappen om economisch het hoofd boven water te houden en toch hun woud en voorouderlijk land te beschermen tegen mijnbouw en ontbossing.

Behoud van het regenwoud
Het dorp Infierno, thuisbasis van de Ese’eja, houdt vast aan haar traditionele manier van leven met oog op het behoud van het 9300 hectare grote stuk woud dat ze beheren. Een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de tweehonderd gezinnen is een gemeenschappelijk beheerd ecotoerismebedrijf. Toeristen uit de hele wereld bezoeken Infierno voor de medicinale planten, die de Ese’ja gebruiken. Het ecotoerismebedrijf, beheerd door het hele dorp, is winstgevend, maar de inwoners van het dorp kampen met een aantal uitdagingen, zoals het duurzaam opruimen van afval van de toeristen.

Groene technologie
Een aantal bewoners kwam met een slimme oplossing: door het gebruik van groene technologie, kunnen ze dat afval in kunstmest draaien en de medicinale planten voeden die de gemeenschap een bestemming hebben gemaakt voor reizigers uit de hele wereld. “De grootste uitdaging voor ons is het creëren van maatschappelijke projecten die inkomsten creëren uit toerisme, landbouw en andere dingen die goed zijn voor de gemeenschap”, zegt Federico Duran Torres, een dorpsbewoner die werkt met het ecotoerisme.

honorato-mishaja-shajao-medicine-man

natuu Honorato Mishaja Shajao, medicijnman in Infierno.

Traditionele geneeskunde
Een van de belangrijkste attracties voor toeristen in Infierno is het Centro Medicinal Ñape, waar bezoekers kunnen leren over, en helpen bij de voorbereiding van, de traditionele Ese’eja geneeskunde. Honorato Mishaja Shajao is de lokale medicijnman. Samen met zijn assistenten oogst hij kruiden uit de etnobotanische tuin van het centrum. De tuin oogst al behandelingen voor patiënten sinds 1986.

Het ecotoeristische component van het centrum voorziet de gemeenschap sinds 2001 van de broodnodige inkomsten. Maar met de groeiende aantrekkingskracht op toeristen is dus ook de impact op de lokale natuur groter geworden. “De natuur heeft veel waarde voor mij,” zegt Honorato. “We moeten het beschermen, zodat het ons ook kan beschermen.”

Om deze inkomsten beter te waarborgen is het Centro Medicinal Ñape van plan om verbeterde sanitaire systemen en biodigesters voor het vermalen van organisch afval aan te schaffen en te installeren. Door het biologisch afbreken van afval kan het centrum voedingsstoffen creëren om haar etnobotanische tuin te helpen bloeien. Zodat deze weer meer bezoekers zal aantrekken.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s