Landbouw

Veilig drinkwater voor de theeplukkers in Burundi

Water. Je denkt er niet vaak aan, totdat je er niet genoeg meer van hebt. In Burundi, een van de vijf armste landen ter wereld speelt het gebrek aan water een belangrijke factor in de verspreiding van ziekte en zelfs dood onder de bevolking.

p1010278

De arbeiders op de theeplantages in Burundi hebben nu toegang tot veilig drinkwater.

Theefabrieken
De Rainforest Alliance werkt samen met de theefabrieken Ijenda en Rwegura in het noordwesten van het land om water, sanitatie en hygiëne voor 25.000 kleine theeboeren te verbeteren. De WASH-protocollen, zoals ze bekend staan, zijn een standaard onderdeel van de Rainforest Alliance training, die verder onder meer ook bestaan uit de veiligheid van werknemers, kwaliteitsverbeteringen, en strategieën om de inkomsten te verhogen.

“Voor het Rainforest Alliance-programma dronken we onveilig water, dat we een kilometer ver moesten halen”, vertelt theeplukker Jean-Claude Havyrinfura. “Nu heeft elke theeblok zijn eigen waterbron.”

Schone rivieren
Jarenlang dumpten de twee theefabrieken het afvalwater na verwerking van de thee rechtstreeks in nabijgelegen rivieren. Sinds de Rainforest Alliance training filtert nu een lagune filtersysteem de vaste afvalstoffen uit het water voordat het in de lokale beken en rivieren stroomt. Nog een belangrijke verbetering in een land met zo’n slechte toegang tot water is dat op zowel werk- en woonterrein de toilet- en wasfaciliteiten hersteld zijn. Werknemers hebben nu toegang tot veilig drinkwater.

“Wanneer je een Rainforest Alliance gecertificeerde boer bezoekt, zie je meteen het verschil” zegt Madaleine Nyandwi, die een theeboerderij nabij Kibira National Park runt, een biodiversiteitshotspot. “De bomen, de reinheid en het beter beheer van landbouwchemicaliën en regenwater, alles is verbeterd. We voelen ons beter. “

One thought on “Veilig drinkwater voor de theeplukkers in Burundi

  1. Pingback: THEE & PRODUCTIE Veilig drinkwater voor de theeplukkers in Burundi | Thee

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s