Klimaatverandering/Milieu

Wat zit er achter de Dag van de Aarde?

Er is zoveel veranderd sinds 22 april 1970, toen 20 miljoen Amerikanen de straat opgingen om deel te nemen aan de allereerste Dag van de Aarde. Dit evenement werd gelanceerd door de Amerikaanse senator Gaylord Nelson uit Wisconsin met als doel om de bescherming van het milieu meer op de nationale politieke agenda te krijgen. Inmiddels is deze datum een wereldwijde feestdag.

Die eerste Dag van de Aarde leidde in de VS meteen tot een nationaal publiek dialoog over het milieu. En dat was voor het eerst. Van kust tot kust bezochten organisatoren en deelnemers openbare parken en universiteiten om mensen bewust te maken over de onherstelbare schade die we aanrichtten aan het milieu.

earthday_homepage

Basis
De Dag van de Aarde in 1970 was een caleidoscopische coalitie. Republikeinen zaten samen met Democraten, rijk met arm, industrieleiders met vakbondsleiders en hoogopgeleide stadsmensen met boeren. Het evenement legde de basis voor de US Environmental Protection Agency en de Clean Air, Clean Water, and Endangered Species Acts.

Invloed van de mens op milieu
“Het was een gok,” herinnert Gaylord Nelson zich, “maar het werkte. Er is veel gebeurd sinds die tijd, zowel voor als tegenspoed. In 1970 waren we nog maar net begonnen te begrijpen hoe menselijke activiteiten invloed hebben op de balans van het leven op deze planeet. De betoverende nieuwe foto’s van de aarde, genomen vanuit de ruimte, gaven de opkomende milieubeweging een onvergetelijk symbool dat zowel de uniekheid en de kwetsbaarheid van onze planeet benadrukt: een heldere blauwe knikker drijvend in de leegte van de ruimte. Met dat nieuwe gezichtspunt begonnen sommigen van ons de dringende noodzaak van milieubescherming te begrijpen.

Ongebreidelde consumptie
Sindsdien hebben de twee gevaren van de snelle bevolkingsgroei en de ongebreidelde consumptie de aarde op manieren aangetast die we 45 jaren geleden ons echt niet konden voorstellen, zegt Nelson. “Van smeltende ijskappen tot verzurende oceanen. Meer mensen, meer consumptie, meer industriële activiteit … deze vicieuze cirkel van menselijk gedrag heeft de biosfeer van de Aarde verstoord, maar ook haar hydrologische cyclus, haar klimaat en andere vitale systemen. Met als resultaat: de meeste diersoorten en ecosystemen zijn, evenals vele menselijke culturen, bedreigd.”

Toch, zelfs nu deze bedreigingen zich hebben verspreid, hebben we nieuwe instrumenten ontwikkeld om ze te tegen te gaan. Daaronder zijn veel instrumenten, die essentieel zijn voor de Rainforest Alliance benadering van milieubescherming:  klimaatskimme landbouw, vrijwillige CO2-markten, biologische bestrijdingsmiddelen, nieuwe communicatieplatforms en het versterken van peer-to-peer netwerken voor opleidingen.

#EarthDayTeachIn
In de geest van die eerste Dag van de Aarde, nodigen wij u uit om samen met ons op twitter alvast richting 22 april elkaar bewust te maken van de noodzaak om beter voor onze Aarde te zorgen. Volg onze #EarthDayTeachIn en leer meer over onze kostbare planeet, tweet je eigen feiten, en bezoek regelmatig onze Frog Blog om op de hoogte te blijven.

nelson_newsletter650

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s