Landbouw

Reis naar het hart en de longen van Madagascar

De blog van vandaag is van de hand van Sarah Fadika, die werkzaam is in het duurzame landbouwprogramma van Rainforest Alliance. Ze verdeelt haar tijd tussen het kantoor in Londen en onze cacao– en vanilleregio’s. In haar werkt focust ze in het verbinden van gemeenschappen in de landen van origine met de markten en op de communicatie van Rainforest Alliance trainingsprogramma’s in de hele productieketen.

madagascar-rainforest

Regenwoud in Madagascar.

“Een bezoek aan Madagaskar geeft me altijd het gevoel deel uit te maken van het hele ecosysteem. Madagaskar heeft een unieke reis te bieden naar een geheel maagdelijk universum, een wereld van perfecte balans waarin elk levend organisme- van de kleinste tot de grootste- een essentiële rol speelt. Ik heb me altijd vergaapt aan de eenvoudige vrijgevigheid van de natuur, die net als een kind bemind en beschermd moet worden.

Rijstteelt en illegale houtkap

frog-on-a-leafDe Rainforest Alliance is actief aanwezig op Madagaskar. Terwijl wij een kikker op een vanilleblad in het regenwoud waarnemen- een teken van de rijke biodiversiteit, zijn we tegelijk ook getuige van ontboste stukken land, die zijn vrijgemaakt voor niet-duurzame rijstteelt en illegale houtkap. De projectie van het duistere vooruitzicht dat voedselonzekerheid en ontbossing ons te bieden heeft.

Ons werk in Madagaskar combineert de bescherming van de biodiversiteit, de verbetering van de productiviteit en levensonderhoud, de verbetering met gewas diversificatie samen met steun voor duurzame toeristische initiatieven die inkomsten voor de boerengemeenschap genereren.

Vanille

Ik bracht onlangs een bezoek aan de prachtige Sava-regio, bekend om zijn vanilleproductie. De betoverende geur van vanille in de lucht hield me vreemd energiek gedurende mijn lange reis in het veld.  Daar ontmoette ik vanilleboeren die me vertelden over hun Rainforest Alliance-certificering, de waarde van hun land, hun natuurlijke aantrekkingskracht voor agro-bosbouw en over hun technieken om de productiviteit te verbeteren. Maar ze vertelden me ook over de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd in hun afhankelijkheid van de rijstteelt – een bron van ontbossing in deze regio.

Vanuit Sava vervolgde ik mijn reis naar het noordwesten van het land om cacaoplantages te bezoeken. Ik kwam via het landelijke stadje Marotolana aan de voet van Tsaratanana, de hoogste berg in Madagaskar, in het dorp Antanamabao terecht.

Ik heb nog nooit zo’n natuurwonder en duizelingwekkende schoonheid gezien als hier. Het regenwoud leefde gewoon vlak voor mijn ogen. De perfecte setting voor het Palma Nova Hotel, dat een ecotoeristische route voor toeristen heeft opgezet.

Criollo cacao

Op de cacaoplantages zag ik één van de beste en tegelijk meest schaarse cacaovariëteiten groeien: de criollo. De boeren hier zijn door de Rainforest Alliance getraind in duurzame landbouwpraktijken. In mijn reis naar het hart van Antanamabao, heb ik ervaren hoe de boeren met wie we werken, na een lange middag in de brandende zon, of druilerige regen, terug de berg op sjokken. Hoe ze zich vastgrijpen met hun teenslippers of blote voeten in de grond, zware boomstammen op de top van hun hoofd dragend voor de herbebossing, in een poging om het effect van ontbossing en erosie in het gebied te overwinnen.

Deze boeren namen me mee op een reis naar het hart van de tropische jungle, waar ik hun vrouwen, zusters en dochters ontmoette, en oog in oog kwam te staan met de kern van het leven op aarde. Ze namen me mee naar hun intieme maar spectaculaire natuurlijke wereld van ongerepte regenwouden: de grote groene spirituele longen van onze planeet.”

sarah-fadika-and-women-in-madagascar

Bekijk de Vanilla Trail in Madagascar:

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s