Duurzaam voedsel

Bijna alle chocola rond pasen is gemaakt met duurzame cacao

Bijna alle chocolade die dit jaar in Nederland wordt verkocht rond Pasen is gemaakt van duurzame, eerlijke, gecertificeerde cacao. Dat blijkt uit de Goede Paasei Gids van Stop The Traffik. 82 procent van de paasproducten is gemaakt met eerlijke cacao. Van Velze’s Chocolaterie en Patisserie uit Amsterdam scoort hoog met haar chocolade met het Rainforest Alliance keurmerk. 

CA30UlfUgAAIy00.jpg-large

De meeste supermarkten laten zien hoofdzakelijk te hebben gekozen voor gecertificeerde cacao. Hiermee loopt Nederland voor ten opzichte van veel andere landen, aldus Stop the Traffik, die zich al jaren inzet om mensenhandel te stoppen in de cacao industrie en streeft naar een eerlijk loon voor cacaoboeren.

Keurmerken
De organisatie voert rond Pasen internationaal een campagne waarbij consumenten hun plaatselijke supermarkten oproepen hun gecertificeerde paasassortiment te verdubbelen. De organisatie moedigt de consument aan te letten op de logo’s van de keurmerken FairTrade, UTZ en Rainforest Alliance. “De keurmerken zijn voor de consument een prima controlemiddel om te kiezen voor eerlijke chocolade”, zegt directeur Esta Steyn. “We voeren echter geen certificeringscampagne. Natuurlijk zijn we erg enthousiast dat een hoog percentage van het aanbod chocolade in Nederland van 82 procent eerlijke cacao gemaakt is, maar met de inzet van donateurs en vrijwilligers streven we naar een 100 procent dekking van duurzame chocolade. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld.”

100 procent Rainforest Alliance gecertificeerd
Tussen de supermarkten in de Goede Paasei Gids staat dus ook Van Velze’s. De Amsterdamse chocolatier gebruikt voor haar chocolade 100% Rainforest Alliance gecertificeerde cacao, die geproduceerd wordt door één duurzame cacaoboer in Costa Rica, FINMAC in Guapiles.

“Hier wordt ook echt onze chocolade voor 90 procent gemaakt”, vertelde Robbert van Velze in een interview eerder hier op de Frog Blog. De resterende 10 procent, met name het toevoegen van de suiker, gebeurt in België bij Belcolade, die de grote blokken chocolade importeert vanuit Guapiles. Op de plantage in Costa Rica is daar namelijk niet genoeg krachtstroom voor. Je hebt daar grote walsen voor nodig.”

Lees meer over wat Rainforest Alliance certificering inhoudt en maak kennis met Van Velze’s Chocolaterie & Patisserie.

One thought on “Bijna alle chocola rond pasen is gemaakt met duurzame cacao

  1. Pingback: waarom kruipt het bloed van ontkerstende paashazen waar geen eerlijke prijs gaan kan? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s