Rainforest Alliance

Duurzame bos- en landbouw vaak belemmerd door gebrek aan financiering

Ontbossing en grootschalige landbouw zijn belangrijke bedreigingen voor de omvangrijke en gevoelige ecosystemen in de tropen en subtropen. Hoe meer natuurlijke bosgebieden en groene corridors verdwijnen, hoe minder habitats overblijven voor talloze soorten flora en fauna. Gelukkig zijn er veel initiatieven die hier verandering in willen brengen. Maar zijn hebben wel financiering nodig. 

Er zijn gelukkig voorbeelden genoeg van positieve betrokkenheid om de ontwikkeling van ontbossing en grootschalige landbouw tegen te gaan. Het gaat hierbij meestal om lokale initiatieven, die niet meer willen dat hun landbouw en handel ten koste gaan van natuur en milieu, maar dat ze juist meer samengaan.

Lokale initiatieven
Een recent onderzoek beoordeelde en vergeleek 191 van zulke lokale initiatieven in Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ondanks alle verschillen qua structuur en inhoud, hebben vrijwel al deze projecten één ding gemeen: een gebrek aan financiële middelen. Als gevolg daarvan is het vaak niet mogelijk is om alle geplande maatregelen en activiteiten uit te voeren – en kunnen ze niet hun impact voor de boeren en het land verder ontwikkelen. De positieve inzet van deze partijen dreigt dus te stranden in ineffectiviteit en uiteindelijk te mislukken. En dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Certificering
De Rainforest Alliance zet zich dan ook in om die initiatieven voor duurzame bos- en landbouw wel succesvol te maken. Boeren die Rainforest Alliance certificering ontvangen kunnen niet alleen hun opbrengsten verhogen, ze kunnen ook de kwaliteit van hun gewassen door middel van duurzame teelt verbeteren. Ook kunnen ze profiteren van betere financiële steun. Rainforest Alliance gecertificeerde boeren hebben namelijk makkelijker toegang tot hogere leningen. Deze stellen hen in staat om de nodige investeringen te doen en bij te dragen aan het veiligstellen van de toekomst van hun activiteiten.

De boekhouding op orde
In trainingen en door middel van praktische ondersteuning leert de Rainforest Alliance boeren hoe ze leningen kunnen aanvragen en welke mogelijkheden er allemaal zijn voor hen. ​​Daarnaast krijgen de boeren training in boekhouding, zodat ze leren om inkomen en uitgaven goed te documenteren. Daarmee kunnen ze niet alleen hun eigen bedrijf op een meer gestructureerde manier runnen, met meer succes op de lange termijn, ook worden ze zelfstandiger in hun contacten met officiële instanties en zullen kredietverleners hen classificeren als een minder groot risico. Ongeveer 90 procent van de Rainforest Alliance gecertificeerde boeren heeft inmiddels hun documentatie op orde. Bij niet-gecertificeerde boeren is dit cijfer slechts ongeveer 30 procent.

Sinds 1987 werkt de Rainforest Alliance aan de bescherming van de diversiteit van flora en fauna in de tropen en subtropen. Wanneer land- en bosbouw duurzaam zijn, is het resultaat een win-win situatie voor zowel de boer als de natuur. Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen fungeren dan ook vaak als “groene corridors”. Ze behouden bossen, herbebossen eerder gekapte gebieden en verbinden afzonderlijke stukken bos met elkaar. Wilde dieren zijn daardoor weer in staat om hun natuurlijke bewegingspatronen te volgen.

One thought on “Duurzame bos- en landbouw vaak belemmerd door gebrek aan financiering

  1. Pingback: Duurzame producten hebben toegang nodig tot de markt | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s